kruche ciasto ze śliwkami - 1240 przepisów (strona:41/83)

Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 144

Serniczek - Jagielniczek Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki ryżowej 100 g oleju kokosowego BIO agawa Składniki na część jaglaną: 1 opakowanie kaszy jaglanej 350-400 g 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa(...)daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast  zbyt mokre, należy

nietadieta
Ciasto styropian ze śliwkami 144

Ciasto styropian ze śliwkami Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek(...)łyżki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 1000g gęstej kwaśnej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli ok 0,5 kg śliwek węgierek     *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie

Blog z Apetytem
kruche ciasto ze śliwkami i bezą 415

Przepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie.  składniki: 2 szklanki mąki pszennej   1 szklanka mąki krupczatki   2 łyżeczki proszku do pieczenia   5 łyżek cukru cukru   cukier waniliowy(...)pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypuję skrobię i miksuję jeszcze około 1 minuty. Ostudzone śliwki wykładam na kruchy spód i przykrywam pianą z białek. Posypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto chłodzę tak, by masa śliwkowa stężała

babka w formie
Pyszne ciasto ze śliwkami 59

Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących. Kwaskowate i aromatyczne śliwki węgierki sprawiają, że ciasto nabiera niezwykłego smaku. Jeśli doda się śmietanę i olej to wtedy na długo pozostanie świeże i wilgotne. Ciasto może być kruche lub ucierane. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami obok słynnej

ProstePesto.pl
Sernik kalifornijski wg siostry Anastazji 127

śliwek, jest dość tradycyjny i w smaku i konsystencji). Przepis pochodzi z książki „183 nowe przepisy Siostry Anastazji”, jak więc można się domyśleć jest sprawdzony i raczej skazany na sukces (choć jednocześnie oznaczony w książce jako trudny). Nie dopatrzyłam by w książce podany był rozmiar blaszki – ja wykorzystałam formę 21x32cm i mam takie spostrzeżenia – ciasta kruchego(...)budyniu waniliowego Kruszonka: 180g masła 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 100 g cukru Dodatkowo: 50-70 g pokruszonych płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu 500g śliwek kalifornijskich Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy

Smaki Na Talerzu
Pyszne wypieki z nutą jesieni 30

chłodne, jesienne popołudnie zaszyć się w ciepłym domu, słuchać szumu deszczu za oknem i rozkoszować się kawałkiem aromatycznego ciasta? Wizja takiego relaksu staje się jeszcze bardziej kusząca, gdy myślimy o ciastach z dodatkiem dojrzewających jesienią słodko-kwaśnych jabłek, wyrazistych śliwek, wytrawnych orzechów czy kremowej dyni, najlepiej w duecie z czekoladą. Niech ten artykuł będzie przewodnikiem po świecie jesiennych wypieków, które(...)marchewki, cynamon i pokruszone orzechy włoskie (około 40 gramów). Upieczone muffinki ozdabiamy kremem z białej czekolady i śmietanki, oprószamy cynamonem – gotowe! Owsiane ciasto ze śliwkami bez cukru Wiele osób na diecie tęsknie zerka na apetyczne tarty i kruche placki w witrynach kawiarni. Szczególnie jesienią, gdy okazji do posiedzenia przy kawie i deserze jest więcej, jest to szczególnie dotkliwe. Dlatego

Smakowite Dania
Sernik na kruchym spodzie ze śliwką 208

Ostatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości.  Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno(...)być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 171

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto owocowe a'la skubanek 196

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto owocowe a'la skubanek 168

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata...Ciasto:4 szklanki mąki5 jajek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Gryczane galette ze śliwkami 118

masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz

Food Square
CIASTO ORKISZOWO - KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 165

kostkę margarynę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i 4 żółtka. Wszystkie składniki połączyć rękoma i delikatne rozetrzeć na krucho, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Na cieście układamy umyte i wydrążone z pestek śliwki. Z 4 białek i reszty cukru (0,5 szkl.) ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową

Prosto i Smacznie z Anetą
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 712

Długo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny(...)malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( lub 25 x 30) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać

Wołowina od rekina
Jesienne ciasta i desery, które warto przygotować (+15 PRZEPISÓW) 34

cieście, bardzo… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką (bez jajek) Mimo, że gruszki najbardziej lubię zjeść w podstawowej formie, to ciasto z budyniem i kruszonką jest dla mnie petardą! Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Kruche ciasto z jabłkami i dżemem – szarlotka na kruchym cieście Nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko(...)Ciasto z JABŁKAMI i MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (ciasto na jogurcie) Osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu,… ZOBACZ PRZEPIS SZWAJCARSKA TARTA ZE ŚLIWKAMI na bezglutenowym spodzie Zainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki! Kruche

Via Gusto
CIASTA WIELKANOCNE 222

jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie migdały(...)spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką

Ciastka - domowe słodkości