kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:71/152)

Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 215

Kruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety coś poszło nie tak i wyszła zbyt miękka). Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 198

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.  Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę(...)skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!  (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Warstwa z mascarpone:  100g

Di gotuje
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 134

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
pyszne kruche ciasto o korzennym smaku... 160

łyżeczka, cukier 1 łyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 191

Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 157

Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka.  Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował”  Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę,  proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z budyniem + film 139

Smakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować, okazało się że ta szarlotka to strzał w dziesiątkę . Na pewno będę częściej ją piekła ponieważ smakowała wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 3 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się składników , następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy kruche ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na  dwie części i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy . Obrane jabłka kroimy w plastry . Jedną częścią ciasta wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę

Smakowite Dania
KRUCHA SZARLOTKA 193

Szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-) Ja użyłam jabłek odmiany Boskop- twarde, kwaskowe, idealne do szarlotek. Jako, że są z typu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała(...)haka zagnieść kruche ciasto. Ja pod koniec dodaję 2 łyżki zimnej wody. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto powinno się ładnie rozkruszyć. Część ciasta przekładamy do mniejszej miski i odstawiamy do lodówki (u mnie 300g), na kruszonkę. Większą częścią ciasta wyklejamy dokładnie spód (wyłożony papierem do pieczenia) i częściowo boki tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy

Smaczne Zdrowe
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 707

zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka(...)zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto

Czerwona Porzeczka
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 249

kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane olejem lub masłem). Tortownicę wstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta przełożyć do małej miski i również odstawić do lodówki. Ja miałam ok.350g ciasta na spód i ok.250g na kruszonkę.Mak zalać w misce(...)dopiekamy jeszcze ok.30-35 minut (również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta).Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka

Smaczne Zdrowe
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 174

mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja(...)Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku

Wanilia i Kardamon
Prosto, owocowo. Pysznie 136

średnicy 20 cm)kruche ciasto:130 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej25 g cukru85 g zimnego masła1 jajkonadzienie:350 g rabarbaru25 g cukru1 łyżka kaszy mannydodatkowo:1 jajko1 łyżka mleka1 łyżka cukru perłowegoMąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, zagnieść szybko gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość(...)Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, pociąć na paski grubości 1 cm. Ułożyć na wierzchu ciasta kratkę, dociskając ciasto do brzegów.Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec w 180 st. C. 30 minut.Ostudzić.Posypać cukrem perłowym.Smacznego!Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 229

ekspresowo znika.  Seromakowiec z jabłkami i gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki(...)pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciastoCiasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka tatrzańska 283

Szarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 428

białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa , która powinna mieć odpowiednią konsystencję . Uzyskamy ją w odpowiedni sposób(...)powierzchni układamy truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc o ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie

Moja smaczna kuchnia