kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:70/152)

Szarlotka z miechunką 215

razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica(...)formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki

Bajeczna Kuchnia
Malinowa chmurka 193

Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki

moj przepis na
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 196

pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu! Porcja dla 4-6 osób Przygotowanie : 20 min. Pieczenie: 40 min. Składniki na tartę o średnicy 26 cm: Składniki na kruche ciasto: ● 400 g mąki pszennej typ 550 ● 200 g miękkiego(...)masła* ● 50 g cukru pudru ● 1 jajko ● 1 szczypta soli ● ok. 500 ml. wody   Składniki na nadzienie: ● 5 jabłek (ok. 900 g)** ● 200 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 100 g solonego masła*** ● 3 szczypty cynamonu ● 2 szczypty imbiru ● 1 żółtko jajka ● 1 łyżka mleka ● masło do wysmarowania formy  Przygotowanie: Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 107

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera(...)gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 aromat arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Zielona babka piaskowa z lukrem 169

Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy(...)Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę  z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego  150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie mini szarlotki 173

Jak jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <

Ana Mari's world
Orzechowa szarlotka 157

Kiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie

Smaki Na Talerzu
Najlepsza i najprostsza szarlotka 158

mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki  margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki

Gotuj z Agnes
Szarlotka po góralsku 204

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek

Mama Gotuje
Szarlotka z kruszonką 161

obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog ·          ciasto kruche: ·          1,5 szklanki mąki pszennej ·          110 gram miękkiego masła(...)cukru waniliowego ·          1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki

Kubki smaku
Szarlotka z budyniem 155

kruchego: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy silikonowej. Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem  do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka

Różowa kuchnia
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 103

mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje – nawet bardzo. Składniki (na blachę 26×21 cm):: * ciasto: – 1 opakowanie(...)cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne

CookYourself
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 183

puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć

CookYourself
Szarlotka na cieście kruchym 207

Tak na prawdę to ten przepis przewinął się już wiele razy na różnych stronach internetowych i wiele osób to ciasto już piekło. Szarlotka była chwalona i

In my kitchen
Makowiec z jabłkami 430

Mam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów

bistro mama