popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj(...)smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już uformujecie prostokąt
Even Better FoodKruche babeczki z szarlotkową niespodzianką łatwe ok 30 sztuk Składniki 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudry (można zastąpić troszkę większą ilością zwykłego) 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki zagnieść podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć foremki do muffinek (oblepić dno i brzegi cienką warstwą ciasta(...)drugą włożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek posypanych cynamonem ( lubię dużo cynamony - każdy niech doda według własnych upodobań)i skórką pomarańczową, łyżkę budyniu i dokładnie przykryć startym
sierotka maRysia w kuchniJutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)masła do spodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty
BaRepasprzygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia. Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam!Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki:na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka(...)pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHej :)) Przepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje
kruche babeczkiCiasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru - 25 dag masła - 2 łyżki smalcu - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, na wierzch można odłożyć mniejszą część ciasta, odłożyć do lodówki na godzinę. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta(...)nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy. 2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone
Apetyczna babeczkastarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa(...)odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy
Apetyczna babeczkaCiasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na
Kuchnia Pokoleńchciał szarlotkę, ona babeczki. W ramach kompromisu spotkali się przy kruchych babeczkach z nadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu) ok. 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy(...)mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy
KucharzycaJabłecznik z bezą Dzisiaj polecam jabłecznik z bezą. Jabłecznik z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia
Pomysłowa kuchniaSzybka i prosta tarta, która zachwyci każde podniebienie. Wybrałam do niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki
Analiza Smakumyliłam się - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie! Dla kogo: dla kochających tarty dla mających ochotę na ciasto "pachnące jesienią" dla chcących spróbować ciekawego jogurtowego nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g(...)masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować
Mania Wypiekaniakruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę 23 cm ciasto 2 szklanki(...)beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu przepis Do większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka
Smakowite DaniaSkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4
Luźna Kuchnia