Ciasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek
Kuchnia w czekoladziekruche jabłko - ja użyłam championa tłuszcz do smażenia - ja użyłam mieszanki smalcu i oleju (smalec nadaje fajnej kruchości) ale można też użyć samego oleju Mąki i drożdże wymieszać. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto(...)musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką zmoczoną w zimnej wodzie nakładać ciasto z jabłkami, lekko rozpłaszczyć i smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, albo
Ze smakiem bez glutenuciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem z mąką i proszkiem,dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić na 2 równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować(...)przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć na ciasto ciepłą jeszcze masę jabłkową- rozsmarować Drugą część pozostawionego ciasta rozwałkować Wierzch przykryć drugim rozwałkowanym
Proste PotrawyPrzepis dostałam od mojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy
Proste PotrawyRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchniPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy
mojewypiekiinietylkoSzarlotka na kruchym cieście Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 4 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1 łyżka cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo : jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg cukier - 3 łyżki cynamon - 1 łyżka tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części
Kuchnia Danusimyślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już(...)godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach. Moi kochani do dzieła ! Składniki: duża tortownica 1,5 kg jabłek - u mnie papierówki 1,5 szkl mąki 1,5 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon 1 kostka masła opcjonalnie cytryna Przygotowanie: kostkę
Garnkowe fanaberiePyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem
Takie tam pichcenieulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego! Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalneBardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g mąki4 żółtka250g margaryny1/2 szkl cukru pudru1(...)mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa
charlotte gotujeprzepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta jak się nazywa ten gatunek. ½ szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier i cynamon, wynieszać odstawić aż puści
Z Kuchni Do Kuchninucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki(...)jest trudne, może tylko nieco czasochłonne. Każdą warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Ciasta i ciasteczka bez mleka Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli(...)nich ani śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko
Dieta bez mlekajabłecznik Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte(...)buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki kompot z jabłkami Pierogi ruskie
W Moim Magicznym Domupure, z którego potem powstała ta tarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone Drukuj
Cooking for Emilypokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać(...)dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować. Znacie crumble? lubicie
Codzienna kuchnia niecodzienna