kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:107/152)

Kruche babeczki z jabłkami i bezą 147

chciał szarlotkę, ona babeczki. W ramach kompromisu spotkali się przy kruchych babeczkach z nadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu) ok. 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy(...)mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy

Kucharzyca
Jabłecznik z bezą 157

Jabłecznik z bezą Dzisiaj polecam jabłecznik z bezą. Jabłecznik z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia

Pomysłowa kuchnia
Tarta z jabłkami i brzoskwiniami 167

Szybka i prosta tarta, która zachwyci każde podniebienie. Wybrałam do niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki

Analiza Smaku
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 182

myliłam się  - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie! Dla kogo: dla kochających tarty dla mających ochotę na ciasto "pachnące jesienią" dla chcących spróbować ciekawego jogurtowego nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g(...)masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować

Mania Wypiekania
Jabłecznik z kokosową bezą + film 199

kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę 23 cm                           ciasto 2 szklanki(...)beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych               masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu   przepis Do większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka

Smakowite Dania
Tarta z piaNką Bezową 265

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4

Luźna Kuchnia
Bawole oko 213

mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jasnym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (można je również rozwałkować, ale dzięki wyklejaniu nic się nie zmarnuje ). Ciasto najlepiej posmarować częścią pozostałych nam białek, dzięki temu nie wchłonie zbyt dużej ilości(...)Ciemne ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na około 32 kwadratów. Na każdym z nich układamy po jednym orzechu laskowym, łyżeczce suszonych owoców i formujemy z nich kuleczki. Na podpieczone jasne ciasto wykładamy i rozsmarowujemy całą marmoladę. Na niej układamy kuleczki z ciemnego ciasta po cztery w każdym rzędzie. Całość pieczemy w 180°C przez około 50 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy

PatiGotuje
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 194

Pomysł na takiego mazurka znalazłam tutaj ..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką (Torta di mele sbriciolata) 226

Zapraszam Was na tradycyjn ą  szarlotkę, bez której nie wyobrażam sobie szaroburych, jesiennych dni. Krucha, maślana, pachnąca  rumem, cynamonem i kardamonem, po prostu  palce lizać ;)  Polecam Wam serdecznie :) **** Vi invito a preparare una torta di mele, senza la quale non posso immaginare di poter trascorrere le grigie giornate autunnali. Friabile, burrosa oltre che aromatizzata(...)szczypta kardamonu 700 g jabłek cukier puder  **** INGREDIENTI 500 g di farina 250 g di burro 150 g di zucchero 16 g di lievito vanigliato 1 uovo 1 cucchiaio di rhum 1 cucchiaino di cannella un pizzico di cardamomo 700 g di mele zucchero a velo  PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury

La grande e la piccola cuoca
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 295

Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto różowa pychotka 200

Ciasto różowa pychotka Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Nazwę wymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki(...)serniki U mnie na stole królują różne ciasta. Dla każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy

Słodkie okruszki
Szarlotka na kruchym cieście 268

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Noce są już chłodne, a dni stają się coraz krótsze. Powinnam lubić jesień, w końcu w październiku mam urodziny, ale jakoś

Cakes By Kejt
Ciasto Salceson 524

Hej :-)) Heh uśmiałam się trochę z nazwy ciasta , bo salceson kojarzy mi się z dziwnym mięsem w galarecie, czy czymś tam, którego to nie wiedzieć dlaczego

kruche babeczki
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 225

uwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl(...)mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki – 250 g * orzechy włoskie – 50 g * masło – 120 g * miód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny

Ostra na Słodko
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 276

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania