wracając do szarlotki… Jest super delikatna, nie za słodka, dokładnie taka jaką lubię! Ale wierzę że i Tobie posmakuje. Wróć- ja jestem tego pewna! Czego potrzebujesz? Aby zrobić ciasto kruche musisz wziąć: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe(...)wszystko dokładnie siekasz. Następnie wrzucasz żółtka i zagniatasz ciasto. Dzielisz je na dwie nierówne części. Mniejszą chłodzisz a większą rozwałkowujesz cienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut, po czym ciasto studzisz. Teraz pora na jabłka i moją „najulubieńsiejszą” czynność. Całe 2kg obierasz
Arbuziakiwytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne
HealthyCreationsjabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców. Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość. Inspiracja: Shining Star Składniki: Ciasto kruche: 100g
Fabryka pomysłówkruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy. Gotową masę przesyp do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Powstanie jednolita masa, podobna do ciasta kruchego. Ciasto przełóż do formy (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiecz przez 15 minut
Zdrowie na języku :Pkruche ciasto: 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę
Ciasteczkowy Potwórciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche
W Mojej Kuchni Lubiękruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko
Słodkie okruszkiRobiłam je jako dziecko z moją Babcią 🙂 Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchniSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. Składniki: ciasto na formę (ok. 26 cm) 250 g mąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru(...)żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady, sok z jednej mandarynki, warstwa wierzchnia: 400 g startych jabłek (na grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka
Moniki SmakołykiHej :)) Przepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało
kruche babeczkiKlasyczny przepis na jabłecznik na kruchym cieście z puszystą, słodką bezą. Idealny na poniedziałkowe popołudnie ;) Składniki na Jabłecznik z bezą: na formę 24 x 28 cm 250 g mąki 50 g przesianego cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z 1/2 cytryny 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 4 żółtka 1-2 łyżki(...)kwaśnej śmietany NADZIENIE: 1 kg jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 4 białka szczypta soli 200 g przesianego cukru pudru Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz otartą skórkę z cytryny mieszamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto
Rozpustne gotowanieCiasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek
Kuchnia w czekoladziekruche jabłko - ja użyłam championa tłuszcz do smażenia - ja użyłam mieszanki smalcu i oleju (smalec nadaje fajnej kruchości) ale można też użyć samego oleju Mąki i drożdże wymieszać. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto(...)musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką zmoczoną w zimnej wodzie nakładać ciasto z jabłkami, lekko rozpłaszczyć i smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, albo
Ze smakiem bez glutenu