Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNIsiedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał(...)jajko i dalej ugniatamy tworząc jednolitą masę. Można podsypać troszkę mąką, chociaż ciasto pomimo tego pozostanie lekko klejące. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i przekładamy go na dno foremki. Możemy pomóc sobie dłońmi, uklepując ciasto na dnie foremki. Foremkę z wyłożonym dnem wstawiamy do lodówki. Rabarbar
RelaxtimeSpody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia. Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier(...)wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy. Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez moment. Bezę wykładamy na całkowicie zimny budyń
Cakes By Kejtpołączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste. Idealne na imprezy okolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej(...)spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłóć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół. Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz: 5 białek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 opakowania budyniu truskawkowego lub malinowego 100 ml oleju roślinnego
kuron.com.plchoćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia(...)przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy. Każde kolejne jajko wbijamy zawsze dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką
Karo in the KitchenNiebiański jabłecznik powstał pewnego dnia, gdy miałam ochotę na jabłecznik. Lubię modyfikować, a pewne smaki czasem chodzą za mną miesiącami. Przepis na jabłecznik jest mojej produkcji
Smakowy RajProsta, przepyszna, sprawiająca wrażenie kruchej, mocno maślanej. A jest z ciasta ucieranego. Wymaga niewielu składników, tych bazowych, które z reguły zalegają w zakątkach lodówki. Kruszonka obowiązkowa - dodaje maślanego akcentu chrupiącego. Mała ilość składników, pewny efekt. Błyskawiczna w wykonaniu. To ten rodzaj wypieku, który po prostu smakuje wszystkim. Zapełnia sporą formę na tartę, można wmieszać w nią owoce jakich(...)skrócie - umówione spotkanie, obiecane ciasto, wszystko w ramach czasowych zamknięte. Wszystko zaplanowane, poza awarią. W najpewniejszej recepturze wielokrotnie sprawdzonej - zakalec. Wzorcowy, przytłaczająco idealny, w całym przekroju. Więc pośpiech kolejny - w wyborze pomiędzy piekarnią a ponownym rozgrzewaniem piekarnika. Opcja druga wybrana, skutkująca tymże wpisem. Moja ratunkowa tarta to idealne ciasto na lato, na zaplanowanego grilla
Kronika PiekarnikaUff jak gorąco :-) U mnie termometr pokazuje 38 stopni w cieniu masakra :-( Nie lubię takich upałów powiem Wam, ale cóż przetrwać trzeba. Dziś mam dla Was
kruche babeczkiprzygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek(...)formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy
Z Kuchni Do KuchniMój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciastaCiasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. ki (forma35x20 cm) Ciasto
RAROSSAKiedyś wyczytałam w książkach dotyczących marketingu, że nie powinno się stosować koloru zielonego do produktów spożywczych np. opakowań itp. Rzeczywiście coś jest w kolorach, gdyż
ciastkarnia na kruchym spodziePiekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam
ciastkarnia na kruchym spodzieciężko sobie tej przyjemności odmówić… Keto szarlotka – czy to w ogóle wykonalne? Dlatego w tym sezonie nie omieszkałam nie zrobić prawdziwej szarlotki na biszkopcie . Była już bowiem tarta z budyniem i jabłkami oraz biszkoptowe ciastka z różyczkami z jabłek , a prawdziwej keto szarlotki jeszcze nie… Druga sprawa, czy ona jest tak naprawdę keto, to można by było polemizować… Ale jeśli(...)pleśnienia. Różne oblicza szarlotki Wracając do keto szarlotki . Tak, jak wspominałam – dzisiaj występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym . Miała być rolada , ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu. Co do wykończenia, ja postawiłam na zwykły puder z eryrtytolu i cynamon. Alternatywnie można
Modern Cave GirlOdkąd zobaczyłam to ciasto w internecie, nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje. No bo jak może smakować S T Y R O P I A N
Obiad gotowy