kruche ciasto z budyniem - 3541 przepisów (strona:194/237)

pani walewska vel pychotka 238

ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło przepisu: mojewypieki  // blacha 25x33cm Kruche blaty: ~500 g mąki pszennej  ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła  ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek(...)Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden

chili & sugar
Tarta z rydzami i podgrzybkami 114

Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków(...)lekko solimy i zostawiamy na ok. pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się z niego goryczy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremki dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Ciasto rozkładamy równomiernie na foremce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę

Kate's Kitchen
Tarta z rydzami i podgrzybkami 106

Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków(...)lekko solimy i zostawiamy na ok. pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się z niego goryczy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremki dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Ciasto rozkładamy równomiernie na foremce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę

Kate's Kitchen
Pani Walewska (pychotka) 205

opakowanie płatków migdałowych (około 100-120g) lub około 1,5 szklanki orzechów włoskich -opcjonalnie także delicje Pani Walewska (pychotka) -wykonanie Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło. Posiekać. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części i owinięte w folię spożywczą chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja ma wymiar(...)drugiego ciasta warto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Masa budyniowa: W międzyczasie przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy mleka dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąki. Dokładnie rozmieszać by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko zmieszane z żółtkami i mąkami, ciągle mieszając od spodu aż się zagotuje. Powstały budyń odstawić do ostudzenia. Masło

Arbuziaki
Seromakowiec 460

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

Oryginalny smak
TARTA MIGDAŁOWA Z OWOCAMI 158

Lato w pełni, więc zabrałam się za pyszną tartę, własnie w letniej odsłonie. Kruchy spód, aksamitne wnętrze i pyszne sezonowe owoce, gwarantują, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. SKŁADNIKI: na spód 80 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów 15 g cukru pudru 1 jajko 50 g zimnego masła szczypta soli na krem 3 żółtka  60 g drobnego cukru(...)nożem. Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki należy podwoić) wyłożyć ciastem i delikatnie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier o obciążyć go np. fasolą. Piec w piekarniku

Kuchnia w opałach
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 303

kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica 24 cm): 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy  między(...)pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z wiśniową pianką 236

Szarlotka z wiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta

Słodkie okruszki
Tarta z pistacjami w roli głownej 192

Przepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji.   Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5  sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)pistacji 1 całe duże jajko 30 g brązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.  W rondlu doprowadzamy śmietankę z rozdrobnionymi pistacjami

Rusty Fork
Pychotka 3879

Wyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :).Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 kostka margaryny, 25 dag 4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia(...)równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy.4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy

Apetyczna babeczka
Tarta cytrynowa z winem 222

CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej*   80 g cukru pudru*     1 jajkoMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy(...)kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut

kolorowotorcikowo
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 264

wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Ciasto Marcepanek 148

dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według(...)Należy pamiętać, że masę jabłkową wcześniej warto zagęścić mąką ziemniaczaną, a do masy makowej dodać pianę z białek. P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marcepanek 148

dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według(...)Należy pamiętać, że masę jabłkową wcześniej warto zagęścić mąką ziemniaczaną, a do masy makowej dodać pianę z białek. P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta

Kuchnia MagdaLeny