Ciasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia użyliśmy(...)skosztowaniu powiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. Udostępnij Składniki na mince pies Kruche ciasto: 250 g maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek
niecodziennikparyCiasteczka, babeczki czy tarteletki są idealną słodkością na raz. Czas Świat to również czas pięknego dekorowania stołu i domu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny. Ciasto kruche: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 10 dag masła(...)lukrem i orzechami. Lukier: - 1 białko - cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki 1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek. Dodatkowo: orzech włoski. Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów świątecznych to zapraszam w zakładkę Boże Narodzenie
Apetyczna babeczkaciastek. Dziś zapraszam na pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez dodatku cukru. Jeśli lubicie cukier, to oczywiście możecie go dodać do środka, ja jednak zastąpiłam go erytrolem. Ciastka w smaku są kruche, nie za słodkie i w smaku naprawdę dobre. Dlaczego piszę, że są dobre? Bo często niestety potrawy z dodatkiem lub tylko z mąki pełnoziarnistej, szumnie zwane dietetycznymi, są bez smaku(...)spróbuję część mąki zamienić zmielonymi płatkami owsianymi, żeby ciasteczka smakowały bardziej jak popularne digestive. A może pokuszę się nawet na polewę z gorzkiej czekolady? To dopiero byłaby rozpusta dla podniebienia Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywane luzem, będą twardnieć. Oryginalny przepis zaczerpnięty stąd . Drukuj Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru Pyszne, kruche ciastka z mąki orkiszowej z dodatkiem erytrolu Liczba
Mieszam w GarnkuPrzepis na to ciasto jest niezwykły, jest to coś w rodzaju ciasta sypanego jak np. szarlotka sypana , z tą różnicą że bez pieczenia. Sposób wykonania tego
Słodki Blogskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na cisto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na czekoladowe ciasto kruche: 100 g mąki 50 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z
Domowy Smak JedzeniaTarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż stwierdził(...)jego smak, ze słów mu po prostu brak. Trochę baton przypomina z ciasteczkami i dlatego najlepiej jeść go małymi kawałkami. Składniki: składniki na ciasto (na formę ok. 26 cm): 250 g mąki, 125 g masła zimnego, 2 łyżki cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka
Moniki Smakołykideser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki(...)bananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie z podanych proporcji wyszło ok. 6 deserów. Na ciasteczka przekładamy kokosową masę i posypujemy pozostałymi truskawkami. Całość możemy
Pogotujmy.plciasteczko sprawi przyjemność i psikusa oczywiście.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj .Zapomniałam kupić moreli, tzn.moreli nigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła(...)ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać polówki moreli. [Jeśli nie mamy moreli tak jak w moim przypadku -nakładamy na ciasteczka białą masę -zostawiając trochę i dodajemy barwnik żółty i nakładamy na środek białej masy]. Posypać drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi lub posypką do ciast w kolorze zielonym
Moje domowe kucharzeniekandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Ze smakiem i z pasjązrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego. Wyszły kruche i pyszne, polecam. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Zostawić na 10 minut. Rękoma nabrać porcje ciasta, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Na środek położyć połówkę śliwki i przydusić. Rozłożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleń