W ubiegłą niedzielę zainspirował mnie Walenty i upiekłam dla moich kochanych .... serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem. Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam
Gotuj Sam!Łatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki
Z Majeczką w kuchniNiezwykle prosty przepis na małe wypieki z ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie
babka w formieMaślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który
Poezja smakuMusicie koniecznie wypróbować ten przepis na te faworki po włosku! Są one delikatne i kruche i lekko słodkie i ogólnie boskie :)! Przepis znalazłam u Renaty i
UgotujmyTo.plLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek
Poezja smakuCzytałam go wiele razy i trochę miałam wątpliwości, bo nie ma w cieście jajek. Na zdjęciu ciasteczka wyglądały niezwykle apetycznie i postanowiłam zaryzykować i je przygotować. Po mimo, że wyszły bardzo pyszne, to następnym razem zrobiłabym połowę porcji, wyszło ich strasznie dużo. Kruche, oprószone prawdziwym cukrem waniliowym są pyszne. Dodam, że najlepiej jest użyć cukru z prawdziwą wanilią, a najlepiej(...)oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru. 5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe. Z przepisu wychodzi duża
IzabelawkuchniBiscotti to włoskie ciasteczka, które piecze się dwa razy. W Toskanii, skąd pochodzą zwane są cantucci. Tradycyjne zawierają dużą ilość migdałów oraz cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Są suche i kruche, coś jak nasze sucharki, ale zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Znakomicie nadają się do przechowywania w puszce lub słoiku. Można do nich dodawać inne orzechy i bakalie. Przed zjedzeniem można(...)papierze do pieczenia i piec przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Artykuł Biscotti – włoskie ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuZaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam poniżej z moimi zmianami. Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe 100 g mielonych migdałów 50 g cukru trzcinowego 200 g masła szczypta(...)przez 15 minut. Masę dzielimy na 8 części a każda z tych części rolujemy na całkiem długi wałeczek, tniemy go na równe kawałki i z każdego formujemy półksiężyc/rogalik. Ciasteczka układamy na blaszce. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok 12 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórypojawi na moim stole świątecznym, to wdzięczne ciasto które możemy dowolnie nadziać i przyozdobić i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 100 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie(...)masła 4-5 łyżek mleka w proszku 1-2 łyżki cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, z pozostałości ciasta wykrawamy ciasteczka które osobno pieczemy. 2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty. Pieczemy w 200 stop
Gotowanie...to proste !kwintesencja mojego dzieciństwa. Kiedy miałam ochotę na coś słodkiego mama lub babcia przygotowywały pyszne ciasteczka kokosowe. Kokosanki to ciasteczka przygotowane na bazie wiórek kokosowych, a puszystość zawdzięczają ubitym białku. Kokosanki te są idealne ponieważ w środku są miękkie a na zewnątrz kruche. Intensywnie kokosowy smak sprawia, że dzień jest idealny. Kokosanki szybko się przygotowuje, a zamknięte w pudełku są świeże
Kuchnia w oparachostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu
Ciasta z tradycjamirolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna
Even Better Food