Dzień dobry, mamy już wrzesień za oknem jesiennie, a niby jeszcze lato. Czekam na złotą polską jesień i umilam sobie czas pysznymi ciasteczkami w kształcie kwiatów
Ana Mari's worldDzień dobry, mamy już wrzesień za oknem jesiennie, a niby jeszcze lato. Czekam na złotą polską jesień i umilam sobie czas pysznymi ciasteczkami w kształcie kwiatów
Ana Mari's worldPrzepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z masą orzechową. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 200g masła 400g mąki 1 jajko 2 żółtka jajka 200g cukru Masło ucieramy z mąką na gładko, dodajemy resztę składników. Zagniatamy. Chłodzimy 1h w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki i wkładamy na rozgrzany przyrząd do orzeszków. Smażymy po 3 minuty z każdej
Wasze PrzepisyDzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche. Składniki: 300 g mąki 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia żółtko łyżka śmietany 18 procentowej
Pomysłowa kuchniaPyszne ciasteczka o niesamowitym aromacie cytryny i kokosu, połączenie idealne jak dla mnie. Ciasteczka są nieco kruche ale bardziej przypominają w smaku ciasteczka herbaciane. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu ciastka, które idealnie sprawdzą się w pichceniu z dzieciakami. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 15 min Składniki: (na jedną blachę ciasteczek, ok. 25 szt.) 2 jajka
Słodki BlogPrzepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Składniki: 6 szkl. mąki 2 kostki masła (po 200 g każda) 4 jajka 2 żółtka 1 szkl cukru pudru 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić
Wasze PrzepisyCzekoladowe ciasteczka robiliśmy w ostatnich dwóch miesiącach już kilka razy. Do tej pory nie mieliśmy ochoty robić im zdjęć, bo ich brak był pretekstem do upieczenia
niecodziennikparymąkę TOTA typ 500 znaną również pod nazwami: luksusowa, wrocławska, poznańska. Mąka firmy TO TA, to idealna mąka, która wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego. Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek
Tajemnice SmakuNa blogu jest już jeden przepis na śnieżne ciasteczka vel śniegowe kule (przepis tutaj -> KLIK ). Tutaj raz jeszcze, wzbogacone o dodatek soli morskiej i cynamonu
Smaki Na TalerzuProste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków. mąka pszenna 200 g budyń czekoladowy 53 g masło lub margaryna 147 g cukier puder 40 g 21 połówek orzecha włoskiego Wychodzi 21 ciastek. Foremka w kształcie kwiatka 6 cm. Masło należy
Smaczne mojePołączenie chrupiących kruchych, maślanych ciasteczek z kokosankami. Pyszny duet. Z dodatkiem powideł śliwkowych przełamujących słodycz masy kokosowej. Wbrew pozorom szybkie do wykonania. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w jednej z książek kucharskich, zmodyfikowałam go i myślę, że efekt jest równie smaczny. Proporcje wystarczają na upieczenie jednej blachy dość dużych ciasteczek ( 15 sztuk ), o średnicy około 7 cm. To idealna ilość
Kronika PiekarnikaTakie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍 Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam. Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze. Składniki: 0.5 kg mąki 150 g masła
Walijskie PichcenieUwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła. Składniki: (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej
Walijskie PichcenieSzybkie, proste, a tyle radości;) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki z powidłami Rogaliki twarogowe z różą Rogaliki z pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka) Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik konfitury
Obiad gotowy