proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i kruchy charakter wypieku. Zapraszam! Kruche ciasta ze śmietaną Składniki: 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek marmolada Przygotowanie: Mąkę z proszkiem(...)Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut. Po tym czasie wystudzić. Gotowe! *Podczas pieczenia, część marmolady może wypłynąć, po przestudzeniu można uzupełnić ciasteczka pozostałą marmoladą
Tagebuch po polskuwiem jak Wy, ale ja mam słabość do takich małych ciasteczek, zawsze zabawy z nimi trochę, ale nie ma to jak domowe ciacho do herbatki czy kawki.. Te są bardzo proste w wykonaniu i dodatkowo składają się tylko z 3 składników. Delikatnie kruche, niezbyt słodkie z pysznym nadzieniem są najlepszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Składniki: 200 g masła
Cynamonowe szczęścieMiłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła
Świat Ciastaktoś lubi kawowe smaki to polecam takie ciasteczka. Bardzo kruche, ale im dłużej postoją to zmiękną. Przełożone kremem kawowym na bazie masła 82 % z dodatkiem powidła śliwkowego, które jest lekko kwaśne i bardzo słodkiej masy kajmakowej. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą. Ciasteczka dodatkowo są obtoczone w wiórkach kokosowych. Polecam na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać
Izabelawkuchnitylko wykonanie tego wszystkiego. Ale może jest ktoś kto jeszcze szpera po Internecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek do barszczu to może dacie się skusić na kruche, wytrawne ciasteczko. Pracy nie ma przy nim zbyt wiele, a smak bardzo ciekawy i fajnie się komponuje z barszczem. Takie ciastko można też wykorzystać jako przekąskę na imprezie. Zaraz Sylwester
Przysmaki Karolkiradość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka znalazłam w gazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk
Smaczne Zdroweskładników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt
Kuchnia MagdaLenyskładników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt
Kuchnia MagdaLenyTruskawki, wszędzie truskawki :) chwilo trwaj :) Dziś znów, bardzo prosto i klasycznie - kruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują
Cynamonowe szczęścieskładniki: 300 g mąki pszennej 170 g maki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 125 g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki sody ziarenka z ok. 1/4
Domowy Smak Jedzeniakocu odreagować. Ale gdzie jak nie w kuchni. Przecież święta to nie tylko czyste okna, wytrzepane dywany, porządek na półkach... Więc postanowiłam wyżyć się artystycznie i stworzyłam kruche maślane ciasteczka. I nie powiem, psychicznie udało mi się odpocząć. Choć nie jestem do końca przekonana, czy dotrwają do świąt ;) Są pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 400 g masła(...)ulubione dodatki. Świetna zabawa z dziećmi. One mają zajęcie, a my czas na kawę ;) Mi z resztek ciasta wyszły nawet 2 zajączki. A koszyczek zrobiłam i upiekłam z ciasta kruchego przy okazji mini mazurków. Jedynie pałąk mi się połamał, bo był tak kruchy
Malinowe Pocałunkipowiecie na kruche maślane ciasteczka w formie babeczek? Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują . Idealnie sprawdzą się, gdy mamy gości. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku, ponieważ dłużej zachowają świeżość. Z przepisu możecie przygotować babeczki albo klasyczne ciastka. Babeczki kruche 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 g masła 80 g tartej czekolady lub dropsów czekoladowych 1 opakowanie
Przepisy na widelcukawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam serduszka/mini motylki. Piec około 25 minut (ciasteczka maksymalnie 15 minut(...)upieczeniu ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody mazurków posmarować dżemem, a następnie roztopioną czekoladą. Całość od razu ozdobić cukrowymi perełkami, orzeszkami, płatkami migdałowymi i upieczonymi ciasteczkami z kruchego ciasta. Ewentualnie całość polać kolorowym lukrem, np. zielonym. Kroić po zastygnięciu czekolady oraz lukru
UgotowaćKruche paluszki kokosowe Cudowne w smaku ciasteczka, których wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, schłodzić, uformować wałeczki i upiec. Banalnie proste i mega smaczne! Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g wiórków kokosowych 150g masła 150g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 jajka szczypta soli Polewa: 50g mlecznej(...)pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasteczek, roztapiamy najpierw białą czekoladę ze śmietanką *** *** I polewamy nią ciasteczka *** *** Następnie roztapiamy mleczną czekoladę (w tym samym rondelku w którym roztapialiśmy białą czekoladę) i polewamy ciasteczka *** *** Ciasteczka odkładamy na około 1 godzinę, aż czekolada zastygnie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytempieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez jakieś 10 min. Ciasteczka wychodzą kruche, ale nie łamiące się przy dotknięciu, słodkie, ale nie za-słodkie, przepyszne. Nadają się do zawieszenia na choince, co też przez trzy lata z rzędu robiliśmy :) Oczywiście przed upieczeniem
Co w głowie piszczy