Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą to smaczna propozycja na zdrową przekąskę, jak również na zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Ciasteczka są kruche i jednocześnie dość miękkie, a w smaku posiadają piernikowe nuty. To w właśnie melasa nadała im lekko korzennego charakteru. Jako środek słodzący jest niezwykle wartościowa, ponieważ uważa się ją za skarbnicę mnóstwa składników odżywczych(...)pokarmowego - usuwając z jelit toksyny oraz wspierając perystaltykę jelit. A że zawiera dużą ilość antyoksydantów to posiada także działanie poprawiające stan i spowalniające proces starzenie się skóry. To komu ciasteczko? (około 10 większych sztuk) 100g kaszy manny (u mnie orkiszowa ) 100g mąki orkiszowej 100g melasy z trzciny cukrowej 1 jajko 50g masła/margaryny 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki
Di gotujezawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz. Poszperałam trochę w necie i natknęłam się na ten właśnie przepis. Uznałam, że może to być idealne połączenie, I nie zawiodłam się. Ciasteczka wyszły tak pyszne, że zniknęły dosłownie w mgnieniu oka. Na drugi dzień była powtórka, tym razem już z podwójnej porcji, tak by wszyscy się na nie załapali... :-) Przepis jednak lekko(...)połowie ksylitolu i cukru) - 100g wiórków kokosowych - 3 jajka W misie miksera umieścić zimne masło, dodać ksylitol i /lub cukier trzcinowy, kleik, jajka oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie. wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości
Smaczne Zdroweszklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek. Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak. Kawa z adwokatem
Cztery FajeryEfekt moich dzisiejszych wyczynów kulinarnych zaistniał zupełnym przypadkiem , z winy szwankującego piekarnika , którego dolna grzałka odmówiła nagle posłuszeństwa. Typowe Ciasteczka Pieguski , które robię regularnie i w przeróżnych wariantach smakowych, tym razem nie upiekły mi się na idealnie chrupko. Wyszły kruche i mi ękkie zarazem , lekko ciągnące się w środku , a wszystko za sprawą podpiekania wyłącznie od góry. Najeżone kawałkami słodkiej(...)tych którym jeszcze mało tu czekoladowych smaków ;) Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 180C przez ok. 20 minut - UWAGA! Używać wyłącznie górnej grzałki! To właśnie sprawi, iż ciasteczka będą jednocześnie kruche i ciągnące się . Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Początkowo ciasteczka będą dość miękkie - nic to! stwardnieją po ostygnięciu :) Z blachy zdejmować ciastka
Grunt to przepis!świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto
Ciastkozercyświąteczny stół polecam Wam te ciasteczka. Bardzo kruche i bardzo pyszne. Z idealnie czekoladowym kremem, z użyciem masła i czekolady, a dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny(...)alkoholu ( spirytus, wódka ) Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały ) pół słoiczka dżemu wiśniowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka
Izabelawkuchnidziarskiego uczestnictwa Olivki i Amelki, które nie odpuszczą sobie zabawy z foremkami, wyciskania i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :) To prawie jak zabawa w piaskownicy ;) Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa! Składniki: 150g orzechów włoskich lub laskowych 170g mąki ziemniaczanej 220g mąki orkiszowej jasnej(...)zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 15 do 25 minut do zrumienienia
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMałe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła(...)chowamy do lodówki na około 30-1 godz. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i zalepiamy przeciwległe końce. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 15-20 minut
Gotowanie...to proste !Proste ciasteczka – szybki przepis Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka. Synek bardzo chciał upiec domowe ciasteczka. Długo nie musiał mnie prosić Zagniotłam ciasto, schłodziłam, a potem… Potem mój kochany maluch miał dużo zabawy przy wycinaniu ciasteczek. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasteczka wychodzą kruche, lekko waniliowe i naprawdę pyszne. Polecamy My kilka zjemy dziś, a resztę będziemy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy dowolne kształty. Tu szalał mój synek Ciasto nadaje się też do wzorków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja mam blachę do ciasteczek (39×26 cm) Wilton ze sklepu Wszystkiego Słodkiego W sklepie kupicie też różne dodatki do wypieków
Słodkie okruszkiwszelkiej pomyślności przez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas poświęcony na przygotowania nie jest zbyt długi. Składniki : 150 g masła 80 g cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż 0.5 cm ) na grubość 0,5 cm Używając dowolnych foremek wykrawać ciasteczka, można dowolnie ozdobić Piec w piekarniku nagrzanym do 170 *C do zarumienienia ( u mnie około 15 min.) Masa podczas wykrawania ciasteczek robiła się miękka, ale to w niczym nie przeszkadzało
Proste Potrawyzdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka (urosną w trakcie pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20 minut
Czerwona Porzeczkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 160 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) Ostudzone posypać cukrem
Di gotujeTakie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki(...)worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy
Smaczne Zdroweniż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę - zachowując(...)ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ananas znalazł się w swoim lipcowym boxie (truskawki
Di gotujetakiego rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce
Di gotuje