filiżanki pysznej kawy i porcji kruchych ciasteczek. Mmmmm... pyszne wspomnienia :) Dzisiaj proponuję przepis na markizy z dużą ilością orzechów - zawierają je zarówno same ciasteczka, jak i wyśmienity krem z odrobiną rumu. Składniki na około 35 ciasteczek: 200 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 150 g masła 60 g cukru pudru 1 małe jajko szczypta soli Krem orzechowy(...)mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować
Świat Ciastaciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto
Tradycyjna KuchniaKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki(...)łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie budyniu 3 łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Budyń rozpuszczam w mleku z cukrem. Mleko zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje
Pause Gotowanie!wpływu na smak. Ale dość nudnych wstępów - przedstawiam zielone ciasteczka, które swój kolor zawdzięczają... młodemu jęczmieniowi! :D To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;) Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej(...)oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować
FitKotczekolady. Są one bardzo kruche (dzięki sporej zawartości masła, jak i tłuszczu wchodzącego w skład czekolady) oraz dość mocno słodkie. Przechowywane w szczelnym pojemniku, po kilku dniach mogą zmięknąć, ale nadal będą pyszne :) Z podanej porcji składników można przygotować 20 sztuk . Ciasteczka z białą czekoladą Składniki: 150g mąki pszennej 70g masła 60g białej czekolady 50g cukru pudru (można dać nieco(...)suchości ciasta) Wykonanie: - masło do ciasteczek powinno być schłodzone - białą czekoladę należy rozpuścić, ostudzić - do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać - do składników suchych dodać zimne i pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz ostudzoną (ale ciągle płynną) białą czekoladę - składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest mocno kruche i sypiące się, dodać
Smakołyki BerenikiCudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki(...)dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru
W Moim Magicznym Domukruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy(...)otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut w zależności od piekarnika
Anioły w kuchniMąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody(...)ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy
Mia Cucina SofietaCiasteczka Imbirowe Kruche z zewnątrz i lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 1 łyżka esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 170 gram(...)miękkiego masła szczypta soli cukier do obtoczenia ciasteczek Mieszamy mąkę, imbir, cynamon, goździki i sodę. W osobnej misce ucieramy na gładką masę masło, następnie dodajemy cukier oraz jajko. Dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami, ucieramy na gładką masę. Z powstałej masy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki
Słodka Kraina Wypiekówłagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki(...)proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej
Di gotujeciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy
ladykitchenciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy
ladykitchenpączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 opak. małego cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 żółtka 150 g masła 100 g zmielonych orzechów
Świat Ciastawieczory, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Cynamonowe Ciasteczka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%) 110g cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć) 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki
Mała CukierenkaCiasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie
Blog z Apetytemskładniki: 300 g mąki pszennej 170 g maki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 125 g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki sody ziarenka z ok. 1/4
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Przy tym stanowią piękną ozdobę stołu. Polecam! Kruche ciasteczka z dżemem Składniki na 2-3 duże blaszki: Na ciasto: 200g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: cukier puder do dekoracji do przełożenia dowolny dżem
Smak mojej kuchnidrugiej często pojawiają się problemy z konsystencją, smakiem, czy wyglądem. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszne, kruche i ładnie wyglądające ciasteczka. Składniki: 60 g orzechów makadamia 200 g czekolady (gorzkiej/mlecznej) 150 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka soli morskiej 240 brązowego cukru (jasnego) 75 g jajek ( 3 małe żółtka + dopełniamy białkiem, aby wyszła nam podana waga
DominikaDolcikawy, a do sklepu nie masz ochoty iść po jedną rzecz. Mam dla Ciebie świetną propozycję! Kruche, domowe i smaczne ciasteczka z kawałkami czekolady - wykonasz je maksymalnie w 15 minut! Gwarantuję - goście będą zachwyceni. Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g margaryny tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, cukier
My World by Dagmara RekSzybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka
Simply Foodniedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
Tradycyjna kuchnia Kasiprzeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony dżem - najlepiej
Kuchnia od dwojgaGorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 5 jajek Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
Moja Mama GotujeZapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia Przygotowanie
Sprawdzone przepisy kulinarneCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej
To co kochamRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto
Pyszności Słodkościksiążki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry utrzeć z masłem lub margaryną
Na słodko lub wytrawniemną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka
Walijskie PichceniePierwszy raz robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody
Jemy PijemySkładniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4
Ciasteczkowy PotwórCiastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany; 0,5 łyżeczki
In my kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka orzechowe to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je
Marta GotujeKruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy. Na około 15 ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 6 łyżeczek kawy Jacobs Crema 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić
Jadło i czytadłoszklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki
VioletoweKucharzenieKruche na zewnątrz, delikatne, mięciutkie w środku, uzależniają już od pierwszego kęsa. KOLOROWE, KRUCHE CIASTECZKA Składniki (na ok. 39 ciasteczek): 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła, miękkiego 1 szklanka cukru 1 duże jajo 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki skórki cytrynowej pół szklanki posypki cukrowej, kolorowej Przygotowanie
Gotowanie to kochanieWzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w
Moje Pyszne Siódme Niebosmakowe deseru o niezapomnianej nucie cynamonu i kardamonu... Chwila kawowej przyjemności! SKŁADNIKI NA 2 KOKILKI: - 4 kruche ciasteczka (najlepiej z kawałkami czekolady) - płaska łyżka masła - 100 g serka ricotta - 100g jogurtu greckiego - laska cynamonu - ziarna kardamonu lub kardamon mielony - 1/2 łyżeczki brązowego cukru - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka żelatyny WYKONANIE: - w blenderze zmiksuj ciastka z masłem - kokilki wyłóż folią spożywczą
SMYKWKUCHNIkolejny wyrób naszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Pasja SmakuWiększość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek. Składniki: 350 g mąki pszennej 0,5 szkl cukru pudru Emix 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 2 łyżki cukru waniliowego Emix 4 żółtka 250 g margaryny lub masła 3 łyżki oleju Przygotowanie
Ala piecze i gotuje