Szybkie, kruche ciasteczka :) Składniki: 1,2 kg mąki 5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. śmietany1 kostka smalcu1 margaryna20 dag cukru pudruWszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią.* Ja ciasto podzieliłam na 3 części
charlotte gotujemandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón. Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze
Chilli Czosnek i Oliwakształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno chętnie przyłączą się do pracy i zdobienia. Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa
Mania GotowaniaZnowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki: 200g mąki pszennej, 110g cukru, 85g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem
Z miłości do słodkościkruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często kupowała moja Mama w pewnej znanej cukierni. Cieniutkie, bardzo kruche - ale nie kruszące się - mocno cynamonowe, obłędnie pachnące - po prostu raj! Nie żartuję - razem z Młodą byłyśmy w stanie pochłonąć niemal każdą ilość. Mama musiała nam je racjonować! (Choć sama jadła(...)pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor. Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka.Kruche serca cynamonoweSkładniki:(na 45-55 sztuk)175 g miękkiego masła110 g cukru1 jajko255 g mąki pszennej1,5 łyżki cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka:250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii.Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz(...)Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć
Z miłości do słodkościłyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu LUKIER: 1 białko 1 -1,5 szklanki cukru pudru dekoracje cukiernicze Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić(...)piec przez 8-10min. Wystudzić. Białko rozetrzeć z cukrem pudrem, dodając go stopniowo. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję możemy nakładać go na pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: miód
https:KKuchniaMniamprzygotowaniu, coś dla wielbicieli kokosu - kokosanki, kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Składniki: (Na ok. 12 szt.) 2 białka szczypta soli 5 łyżek cukru 150-180 g kokosu Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po łyżce cukru. Ubijać do rozpuszczenia kryształków cukru. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Powinna powstać bardzo gęsta(...)masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nakładać łyżką, w pewnych odstępach, formując ciasteczka. Piec ok. 15 -20 min. w temp. 180 st. do zarumienienia ciasteczek. Po upieczeniu, lekko przestudzić i zdjąć z papieru. Smacznego
My sweet a lifezaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyzaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenydżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą(...)minut do lodówki. Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić. Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko
Ala piecze i gotujekruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka
Wanilia i KardamonJako, że dawno nie było żadnych ciasteczek dziś zapraszam na kruche poduszeczki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu choć niestety odrobinę czasochłonne, ale ich smak wszystko Wam wynagrodzi. Składniki: 2 szklanki mąki 1 margaryna 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 białka cukier Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (gdyby kleiło się do rąk dodajemy(...)grubość ok 3 do 5 mm, a następnie kroimy na kwadraty przy pomocy radełka. Każdy kwadrat smarujemy białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut, aż ciasteczka będą miały ładny złoty kolor
Cynamonowe szczęścieskładniki na ciasto waniliowe: 310 g mąki 110 g cukru pudru 220 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny
Luźna Kuchnia