Kruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDziś pierwsza z moich propozycji na świąteczny stół. Kruche miodowe ciasto, przełożone tradycyjnym krem z kaszy manny oraz nutellą tak dla urozmaicenia :). Prosto, elegancko i pysznie. :) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka łyżka wody 3/4 szklanki cukru 1 jajo łyżka masła łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki
Cynamonowe szczęścieKruche TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI to świetny pomysł na wykorzystanie słodko-kwaśnych... Artykuł Tartaletki ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEOstatnio mam ciągle chęć na ciasta z gruszkami, postanowiłam przygotować ciasto, które robiłam już bardzo dawno temu, a jest przepyszne. Ciasto na kruchym spodzie z dużą ilością gruszek i masy z migdałów. Te smaki migdał i gruszka komponują się idealnie, ciasto jest proste w wykonaniu i nie powinno nikomu przysporzyć trudności. Zapraszam! - PRZEPIS
SMYKWKUCHNITarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej
Pelusiowa KuchniaPyszne danie, widowiskowe i znakomite dla gości bo robi wrażenie. Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja tym razem dodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28
Rozpustne gotowaniejabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByła już zupka z dyni , teraz mam dla Was pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na
Z miłości do słodkościBardzo pyszne ciasteczka, kruche, lekki posmak orzechowy, mniam, mniam mniam. Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania gęstych ciast(...)Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki
Kuchnia PokoleńPączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty(...)dżemy, kremy, marmolady. Ba, nawet na proszki do pieczenia. 6. BG pyszności zwykle wychodzą mniejsze i bardziej kruche. Lepiej jest zrobić niewiele, bo na 2-gi dzień będą smakować inaczej. Nie mówię, że źle, ale... od glutenowych będą odbiegać. 7. Ciasto BG zawsze rozrabiać gorącym płynem (woda/mleko/tłuszcz). Smacznego życzę z pączkiem w ręku i oponką w głowie
Wypisz Wymalujróżnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju. Rurki są bardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki: 125 g masła 125 g cukru 3 jajka 150 g mąki pszennej 3 łyżki wody łyżeczka mąki ziemniaczanej masa: 200 ml śmietany(...)nakładamy na urządzenie do wypiekania kilka łyżek i pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę
ciastkarnia na kruchym spodziealbo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą(...)świetnym dodatkiem do potpourri. A romantyczny wieczór, z płatkami róż na łóżku? Albo relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden pomysł- ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Pyszne, delikatne, bardzo wilgotne i przepięknie pachnące różą. Takie, które kocha się od pierwszego wgryzienia się w waniliowo różaną gąbkę. JOGURTOWE CIASTO Z RÓŻĄ (oryginalna wersja
les mirabellesDziś przedstawiam przepis na prze-py-szną, słodko-kwaśną tartę na kruchym spodzie ze śliwkami, budyniem i bezą włoską <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o śr. 25 cm: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka (białka zostawiamy na później) 100 g zimnego, posiekanego drobno masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na nadzienie(...)zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć się z nich nadmiaru wody. 2. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę o średnicy 25 cm, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy
My Culinary Artorzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku rukoli zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut
Słodko-Słony Świat Ilony