kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:302/648)

Francuska tarta jabłeczna… 94

Piekłam tą tartę dwa razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i

brunetkawkuchni
Tarta cytrynowa 125

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla

moj przepis na
Tarta orzechowa z gruszkami 166

Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu orzechowego: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 136

zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju

Codziennik Kuchenny
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 183

kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego

karmelowy
Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 142

łezki      Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi

sama złodycz
Tarta z piaNką Bezową 199

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4

Luźna Kuchnia
Sernik Toffi 446

pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać(...)cytryny ,spróbować masę jeżeli jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru ,u mnie opinie były podzielone ;) Piekarnik rozgrzać do 160 stopni , masę serową wyłożyć na wystudzony upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego

Wypieki Rene
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 120

Rustykalna tarta, czyli Galette chodziła za mną już od zeszłego roku. Galette Bretone robiłam już kiedyś wytrawne z naleśników gryczanych, a jeśli chodzi o galette to

Blondynka Gotuje
Ciasto Jakuba 139

Przepis dostałam od mamy jako jedno z tych bardziej skomplikowanych do wypróbowania. Nie mogłam mu się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z bzem i rabarbarem 122

Wczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka pod bezą 179

Składniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę

kolorowotorcikowo
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 231

Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój

maniapieczenia
Szybki alkoholowy deser 177

" Chwila przerwy między mało interesującą lekturą na studia. Chwila, którą nie mogłam wykorzystać inaczej, jak na przygotowaniu czegoś smacznego w kuchni. Miałam w pudełku jeszcze kilka

Słodkie Przyjemności
Słodkie jajeczne oczka 159

Ostatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne

Z miłości do słodkości
Ciasteczka guziki 98

Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha” chyba mówi sama za siebie czego można się będzie spodziewać. Polecam również ciasteczka o kształcie kwiatków albo kruche orzechowe serca one też doskonale nadadzą się na prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną?   180 g miękkiego masła 70 g cukru(...)szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu np. kieliszka do koniaku. Na środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek orzechowy z lukrem 197

Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta.  Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania