kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:295/648)

Szarlotka Kukurydziana 319

dodawania do wypieków mąki kukurydzianej.  Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!" Składniki: Kruchy spód: 150g masła śmietankowego 250 g mąki pszennej tortowej 150 g maki kukurydzianej 3 jaja 100 g cukru Farsz: 15 średnich jabłek 2-3 łyżki cukru cynamonowego Kruszonka(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta). Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Kruche z jabłkiem i pianą 163

Kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się „Kruche z owocami i pianę”. A więc pierwszy raz zrobiłam je z wiśniami i niestety okazało się, że soczyste owoce się nie nadają. Spód po kilku godzinach cały podmókł, dlatego(...)Ubić lekką pianę i dodać cukier 8. Zmiksować pianę z mąką 9. Rozsmarować pianę z białek na jabłkach 10. Zetrzeć zamrożone ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Kruche z jabłkiem i pianą Artykuł Kruche z jabłkiem i pianą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
szarlotka z pomarańczową nutką 122

Uwielbiam szarlotki! Można je upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:) Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak... Każdy kęs przenosi nas na wyżyny

6niebo
Tarta frangipane ze śliwkami 201

No i mamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto

codojedzenia
Kruche poduszeczki 114

dawno nie było żadnych ciasteczek dziś zapraszam na kruche poduszeczki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu choć niestety odrobinę czasochłonne, ale ich smak wszystko Wam wynagrodzi.   Składniki: 2 szklanki mąki 1 margaryna 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 białka cukier Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (gdyby kleiło się do rąk dodajemy jeszcze trochę

Cynamonowe szczęście
Markizy orzechowe 189

Kruche orzechowe ciasto i czekoladowo-orzechowe nadzienie. Te ciasteczka znikają błyskawicznie. W zasadzie tylko połowa z nich doczeka się zazwyczaj końcowej dekoracji. Część znika jeszcze przed przełożeniem, a część tuż po przełożeniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dość kruche, dlatego trzeba się z nimi obchodzić dość delikatnie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką 185

Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza

Smakowy Raj
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 549

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać. Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście

Mania Gotowania
Szarlotka na cynamonowym spodzie 208

zainspiruje do stworzenia szarlotki na cynamonowym spodzie. Jak dla mnie, smak obłędny. Zamiast kruchego, klasycznego spodu przygotowałam pół kruchy, który uważam za bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!" Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru(...)owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy

Słodkie Przyjemności
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 154

przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.  Trata jest bardzo podzielna

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto marchewkowe 216

Ostatnio robiliśmy większe zakupy i ku mojemu zdziwieniu w kuchni znalazły się dwa woreczki z marchewką.  Hm jakim cudem? A no przecież ja wrzuciłam idąc

ciastkarnia na kruchym spodzie
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 169

Dziś u mnie tarta z owocami. Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis  ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy

kolorowotorcikowo
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 686

dłużej ciasto leży, tym jest smaczniejsze. Dlatego można je upiec nawet 2-3 dni wcześniej, by w odpowiednim czasie uzyskało oczekiwaną miękkość i smak. Dzięki drożdżom ciasto pozostaje kruche, a soda sprawia, że ma miły dla oka ciemno złoty kolor. Placek przemyski od co najmniej czterech pokoleń pieczony jest w Rudniku nad Sanem. Piekła go Waleria Krzewicka, potem jej córki

Trzeci talerz
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 195

czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee(...)dodajemy sól i pokrojone daktyle. Sos studzimy. Jeśli chcemy aby sos był bardziej gęsty schładzamy go, aby stężał. Wykładamy na spód mazurka. Ja tylko wystudziłam i wylałam sos na kruchy spód. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy na kamiennym lub marmurowym blacie cienką warstwę i czekamy aż czekolada zastygnie. Potem nożem ustawionym prostopadle do blatu mocno ścieramy takie

Blondynka Gotuje
Francuska tarta jabłeczna… 113

Piekłam tą tartę dwa razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i

brunetkawkuchni
Tarta cytrynowa 145

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla

moj przepis na
Tarta orzechowa z gruszkami 177

Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu orzechowego: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania