Kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się „Kruche z owocami i pianę”. A więc pierwszy raz zrobiłam je z wiśniami i niestety okazało się, że soczyste owoce się nie nadają. Spód po kilku godzinach cały podmókł, dlatego(...)Ubić lekką pianę i dodać cukier 8. Zmiksować pianę z mąką 9. Rozsmarować pianę z białek na jabłkach 10. Zetrzeć zamrożone ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Kruche z jabłkiem i pianą Artykuł Kruche z jabłkiem i pianą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam szarlotki! Można je upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:) Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak... Każdy kęs przenosi nas na wyżyny
6nieboNo i mamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto
codojedzeniadawno nie było żadnych ciasteczek dziś zapraszam na kruche poduszeczki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu choć niestety odrobinę czasochłonne, ale ich smak wszystko Wam wynagrodzi. Składniki: 2 szklanki mąki 1 margaryna 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 białka cukier Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (gdyby kleiło się do rąk dodajemy jeszcze trochę
Cynamonowe szczęścieKruche orzechowe ciasto i czekoladowo-orzechowe nadzienie. Te ciasteczka znikają błyskawicznie. W zasadzie tylko połowa z nich doczeka się zazwyczaj końcowej dekoracji. Część znika jeszcze przed przełożeniem, a część tuż po przełożeniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dość kruche, dlatego trzeba się z nimi obchodzić dość delikatnie". Czytaj więcej
Wiem co jemSzperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza
Smakowy RajTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać. Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście
Mania Gotowaniazainspiruje do stworzenia szarlotki na cynamonowym spodzie. Jak dla mnie, smak obłędny. Zamiast kruchego, klasycznego spodu przygotowałam pół kruchy, który uważam za bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!" Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru(...)owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy
Słodkie Przyjemnościprzepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości. Trata jest bardzo podzielna
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio robiliśmy większe zakupy i ku mojemu zdziwieniu w kuchni znalazły się dwa woreczki z marchewką. Hm jakim cudem? A no przecież ja wrzuciłam idąc
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś u mnie tarta z owocami. Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy
kolorowotorcikowodłużej ciasto leży, tym jest smaczniejsze. Dlatego można je upiec nawet 2-3 dni wcześniej, by w odpowiednim czasie uzyskało oczekiwaną miękkość i smak. Dzięki drożdżom ciasto pozostaje kruche, a soda sprawia, że ma miły dla oka ciemno złoty kolor. Placek przemyski od co najmniej czterech pokoleń pieczony jest w Rudniku nad Sanem. Piekła go Waleria Krzewicka, potem jej córki
Trzeci talerzczasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos toffiee(...)dodajemy sól i pokrojone daktyle. Sos studzimy. Jeśli chcemy aby sos był bardziej gęsty schładzamy go, aby stężał. Wykładamy na spód mazurka. Ja tylko wystudziłam i wylałam sos na kruchy spód. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy na kamiennym lub marmurowym blacie cienką warstwę i czekamy aż czekolada zastygnie. Potem nożem ustawionym prostopadle do blatu mocno ścieramy takie
Blondynka GotujePiekłam tą tartę dwa razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i
brunetkawkuchnimojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla
moj przepis naBądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu orzechowego: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi
Słodkie Przyjemności