rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę
maniapieczeniałyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy
Gotowanie moimi oczamiwymieszałam za pomocą łyżki. Na koniec dodałam wody. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dodać więcej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dodać mąkę. Ciasto wymieszałam ręcznie. Ciasto na kruche nie powinno być zbyt rzadkie. Tortownicę, 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Malinki umyłam i wysuszyłam. Przygotowane ciasto wyłożyłam do tortownicy
nietadietaskładniki na ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 3 – 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Make przesiewamy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zakupiłem pól kilograma wiśni co "zaowocowało" (dosłownie ;)) trzema wypiekami. Przez kolejne trzy dni zasyp was tymi przepisami ;) Dzisiaj proste ciasto pół kruche. Składniki : 200 g. zimnego masła 150 g. cukru 1 jajko 100 ml. jogurtu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. mrożonych wiśni (najlepiej zamrożonych) Ciasto wyrabiamy łącząc wszystkie składni, a następnie wyrobione ciasto wkładamy do zamrażarki
Full SmakuMazurek orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą orzechową prawie taką samą, jak w miodowniku . Mazurek orzechowy nie tylko doskonale się prezentuje, ale też pozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się(...)upieczone placki pozostawić na blasze do ostygnięcia (są dość delikatne) - ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej NADZIENIE - powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją - rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić - zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze
Smakołyki BerenikiByła już wielkanocna babka teraz kolej na mazurka. Może nie jest to taki typowy mazurek, bo ciasto może również śmiało służyć za tartę. Tak czy inaczej
Z miłości do słodkościAmerican cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na SłodkoPrezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody
kolorowotorcikowociasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez
PychotkaaaCiasteczka są bardzo kruche i smaczne. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej 70 g cukru pudru (to ważne, żeby był to puder) szczypta soli 1 jajko 200 g zimnego masła 1 fiolka aromatu waniliowego , u mnie Emix Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
MamaOskarkaznakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto: 5 jajek
Ola la LCHFsamym mięsem człowiek żyje. Zostało wam ciasto i nie wiecie co z tym troszkę przysuchym fantem już zrobić? Oczywiscie że bajaderki :) Składniki: 50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników 4 łyżki masła 100 ml mleka 2 łyżki kakao pól szklanki mieszanki bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku
Z Majeczką w kuchniDziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko szklanka jagód cukier Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości
Słodkie PrzyjemnościPtysię do odkurzenia, umycia podłóg i wysprzątania łazienki; ja przypilnowałam, żeby zrobiła pranie i sprzątnęła kuchnię. Biedny psiak, trzy dni spał po wykonywaniu tej niewdzięcznej części ludzkiej egzystencji. Dwa ciasta ciągle czekały w przeważającej części na konsumpcję. Ale jakby tak takie malutkie ciasteczka upiec? Słodkie, na jeden kęs? Na to przecież zawsze znajdą się chętni. Niewiele się zastanawiając, poszłam(...)Kruche ciasteczka jogurtowo-budyniowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 100 g mąki pszennej 40 g cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 50 g zimnego masła 50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%) dodatkowo: 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybsze;) 3. Ilość składników dobierasz na oko czy odmierzasz każdą ilość? Chyba nie zdarzyło się, abym kiedykolwiek odmierzyła składniki gram do grama :D Zawsze na oko^^ 4. Ciasta na kruchym czy biszkoptowym spodzie? Zdecydowanie biszkopt! :) 5. Najlepszym wg. Ciebie Twoim daniem jest... Hm...i tu dłuuuga chwila zastanowienia ;) Sądzę, że robię bardzo dobre leczo, naleśniki no i...ciasta;) 6. Starasz
My simple kitchenprzypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy korzennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 1 żółtko(...)szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj
Mango Papaja