kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:284/648)

Faworki Chrusty 172

cukrem. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ugniatamy na jednolitą masę. Rozbijamy wałkiem ok. 10 minut (polega to na rozpłaszczaniu ciasta, następnie zwijaniu i znowu ubijaniu). Dzięki temu ciasto będzie kruche z bąbelkami. Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki, podsypując mąką, aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Ciasto najpierw kroimy na paski szerokości 3-4 cm, następnie tniemy

tojestpyszne.blogspot.com
Kruche trójkąty 154

Składniki na około 30 sztuk ciasteczek: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego

Świat Ciasta
Chrust czyli faworki 174

ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.  Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z budyniem i borówkami 363

Pyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tartelki z owocami i budyniem 171

Pyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

My Culinary Art
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 178

kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy(...)ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche pierożki ze szpinakiem 176

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte

Kulinarny Pamiętnik
kruche babeczki z jabłkami 146

Delikatne, kruche babeczki z jabłkami Jabłuszka bardzo lubię a desery przygotowane z ich dodatkiem uwielbiam robić. Zapach jabłek z cynamonem unoszących się w domu kojarzy mi się z takim ciepłem i miłą atmosferą.  Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :) Przepis prosty a jaki efektowny. :) Zapraszam... Przepis(...)Składniki: (około 15 babeczek) na ciasto:  130 g mąki 75 g masła 1 jajko 4 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia na nadzienie: 3 jabłka  5 łyżek wody 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek cukru brązowego ____________________________ cukier puder do dekoracji  Wykonanie

Mój pomysł na
Sernik krówkowy 164

tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36%  200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki(...)termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.   Masa krówkowa: 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 1 łyżka mleka oraz: 25 g migdałów w słupkach Migdały uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Cukierki

maniapieczenia
Szybka szarlotka z cynamonem 181

Hejka! Jak ten czas leci! I jak ciepło! Aż się boję pomyśleć co to będzie jak przyjdą mrozy? Piękna złota jesień! Trzeba to uczcić! Zapraszam na

codojedzenia
Papaya crunchy flans 175

Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy do środka papaję, posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym, zakrywamy okręgami wyciętymi z ciasta- też należy je ponakłuwać. Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 15 minut- do momentu

Luźna Kuchnia
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 128

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy

słodki bratek
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 866

Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit

Słodka Strona
Szarlotka – najlepsza! 141

jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka więc zachęcam was do upieczenia

Marta Gotuje
Tarta z Rabarbarem 104

Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania