Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru
Gotuję Testujęzapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego . Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26 listopada 2015 r. (czwartek) o godz
Codziennik Kuchennypudru, 3 żółtka, 2-3 łyżki śmietany Przepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat
królestwo garówKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże
Niezły Młynekzaskoczyła mnie swoim smakiem, zapachem..i postanowiłam zrobić ..pizzę a może q uiche ..Według przepisu znalezionego w jakiejś starej książeczce [ ja troszkę przepis zmieniłam] była to pizza na kruchym spodzie.....ciasto z dodatkiem smalczyku było pyszne, kruche, pachnące... 1,5 szkl.mąki 12 dkg smalczyku Smakowita Pajda 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany sól sos curry dowolne dodatki kiełbasa cebula
Moje domowe kucharzenieKruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu Składniki na ok. 30 szt*: 250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g marcepanu 50 g cukru kilka kropli olejku migdałowego 1 żółtko szczypta soli Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut
Moja Galeria SmakuDziś mam dla Was pyszne, proste ciasto, które piekłam na przyjęcie ślubne mojej przyjaciółki i muszę się nieskromnie pochwalić, że zrobiło furorę . Jest kruche niezbyt słodkie, ożywia je lekko kwaskowy dżem i ta warstwa orzechów na wierzchu, po prostu pyszne. Dodatkowo ma jedną ważną zaletę, można je spokojnie przechowywać w lodówce około tygodnia. Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki
Cynamonowe szczęścieciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki
Karo in the KitchenSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej(...)jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę
Luźna Kuchniawtedy kiedy figi pojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKruchy spód, migdałowe wypełnienie i kwaskowaty rabarbarowy wierzch, zakochałam się w tej tarcie mimo, że do tej pory nie przepadałam za rabarbarem. Z tymi czerwonymi łodygami jest u mnie podobnie jak ze szpinakiem, przez całe lata uważałam za kompletnie niejadane, aż do odkrycia przepisu , od którego zaczyna się miłość do tych warzyw TARTA Z RABARBAREM Składniki: spód: 1,25 szkl(...)rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. wypełnienie: Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy
Bon appetit mon amieradości, zdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka(...)dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy. Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych. Składniki: ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cząbru
Mama GotujeSkładniki: ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 30 dkg kurek 1 cebula 2-3
czarrna od kuchni