kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:272/648)

Recenzja książki "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" 132

brzydkie, ale po prostu są nudne. Jak już moje rozczarowanie delikatnie opadło zaczęłam przeglądać przepisy. Najpierw wymienię to, co "złe": - Szarlotka z lodami - zwykła, najzwyklejsza szarlotka na kruchym cieście. Do tego ani wzmianki w przepisie o lodach, na zdjęciu też ich nie widać. Widać za to bezę na wierzchu, o której w przepisie również nie ma ani słowa.  - Gołąbki

Kraina Tysiąca Smaków
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 375

Empanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 164

filetować rybę.  Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony.  Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora

Kraina Tysiąca Smaków
Tarta z cukinią i szynką 157

mnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd . z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona

Pasja Smaku
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 331

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto: 400 g mąki 200 g margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany ½ łyżeczki soli Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Pasja Smaku
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 244

mnie:) W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej  lub 250g pszennej

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ 133

samego dnia co wyciągnęłam je z pieca. Poza tym ja osobiście jestem wielką fanką kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj . Składniki na ciasto maślane: -250g mąki orkiszowej(ja dałam 320g+ podsypywałam dodatkowo przy wałkowaniu-było bardzo klejące) -100g ksylitolu

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA LAWENDOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 220

suszonych kwiatów lawendy(lub 2 łyżki świeżych) -1 łyżka soku z cytryny -1.5 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść kruche ciasto. Ja użyłam zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksowałam wszystko malakserem-hakiem. Dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki orkiszowej (zauważyłam że na mące orkiszowej, ciasto wychodzi luźniejsze, dlatego niekiedy

Smaczne Zdrowe
PALUCHY WIEDŹMY 198

łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 177

żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać

Smaczne Zdrowe
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 342

   To już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze

Smaczne Zdrowe
Tarta z botwinką i serem korycińskim 164

popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam!  Zapraszam i życzę smacznego :)    Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim  Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki pszennej typ 500 - 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soli Farsz: - pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem - ząbek czosnku - łyżeczka siemienia lnianego

Sajkofanka smaku
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 171

pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno) 2/3 kostki masła w temp. pokojowej Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego

Symfonia Smaków
Herbaciane ciasteczka z nutką pomarańczy 140

Pack), szczypta soli.   Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec

Z miłości do słodkości
Ciasteczka - pieczarki 174

krople aromatu cytrynowego.   Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.  Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru.  W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania