kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:266/648)

PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 134

zupełnie mi nie przeszkadza, że niedzielę spędzę w biegu. Wam również życzę miłej niedzieli, a jak byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI:   na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   pół szklanki cukru pudru   200 g masła lub margaryny   6 żółtek   na bezę: 6 białek

Kuchnia w opałach
Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 159

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto

Bullio
Róże karnawałowe 241

Małej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska

Mała Cukierenka
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 239

mogłabym zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był

Magiczna kuchnia Darii
Sernik z musem z papai 207

nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai.  Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:) SKŁADNIKI: ciasto 1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych 10 dkg masła

Magiczna kuchnia Darii
Bezy cappuccino 118

Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy. Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino. Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z kurkami i gorgonzolą 147

będę kłamać, tarta trochę oszukana ;) Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę. Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicie to jeszcze wyglądała całkiem całkiem :) Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z zielonymi szparagami i zieloną czubricą 121

pierwsze primo: Wolałabym taką tartę na cieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :) Po drugie primo: Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się

bistro mama
Tarta na kruchym cieście z brokułami 111

końcu znalazłam chwilkę na zrobienie kruchego ciasta do tarty. Opłacało się :) Czarnuszka i żółty ser dodały ciastu fantastycznego aromatu. Śmietanowy środek idealnie skomponował się z delikatnym w smaku brokułem. Ale jeśli nie będziecie używać czubricy - nie żałujcie innych przypraw. W przeciwnym wypadku tarta będzie mdła, a przecież nie o to w takich lunchowo-obiadowych potrawach chodzi :) Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z grillowaną cukinią, figami i camembertem 96

Wracam do starego przepisu na kruche ciasto . Ze smalcem. Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam. Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 147

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej

bistro mama
Julia Child "Moje życie we Francji" 132

każda potrawa to starannie  zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią

W kuchni wieczorem
Letnia tarta z malinami i borówkami 217

temu oglądałam program, w którym taka tarta występowała. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie kuchni+ "Jakubiak w sezonie 4" , ale u mnie zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek

W kuchni wieczorem
Tartaletki z malinami i borówkami 167

Tartaletki. To chyba najbardziej wdzięczny temat do fotografii, a zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał

W kuchni wieczorem
Tarta z chorizo i cukinią 240

Odkąd poznałam przepis na kruche ciasto wg Julii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania