kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:116/648)

Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami 171

propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.   Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone(...)nakłuć widelcem.  Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego, na dżem

kolorowotorcikowo
Kruche z kokosem i jabłkami 197

prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a  pozostałą 1/3 na wierzch

Cynamonowe szczęście
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 235

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East

Mała Cukierenka
PLEŚNIAK 161

schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę - zagniatamy ciasto. Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 2 / 3 jasnego, zaś do 1 / 3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde(...)sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny.  Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy nie ma potrzeby mocnego schładzania

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 190

zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 163

Pogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru(...)łyżki ciasta na kruszonkę, a resztę wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie

Rozpustne gotowanie
NIEBO W GĘBIE 176

szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu

słodki bratek
Kruche babeczki z budyniem 205

Proste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto  napakowane budyniem nie może nie smakować  ...  Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego

Malinowa Kawiarenka
Małe serniczki w kruchym cieście 134

Najczęściej jednak przeglądam Pinterest, kategoria wiadoma: żywność i napoje. Tak właśnie pewnego wieczoru trafiłam na te małe serniczki na włoskim blogu . Zachwyciły mnie najpierw na zdjęciach. Czułam zapach kruchego ciasta w połączeniu z delikatną serową masą. Musiałam je mieć! Do tego ta nazwa: Piccole cassate al forno con crema di ricotta, monoporzione :) No cudo, włoskie cudo! Zrobiłam listę zakupów(...)doczytałam to po fakcie :) Google tak mi przetłumaczyło przepis z włoskiego, że w sumie to powinnam się cieszyć, że wyszło mi cokolwiek. Ciasteczka mają jeden minus - upieczone ciasto jest dość mocno kruche. To nie babeczka, którą bierze się do ręki i je gryz za gryzem. Te maleństwa ciężko jeść, trzymając je w ręce, ale też ciężko kroić je widelczykiem

bistro mama
Snickers wg Siostry Anastazji 490

całą pewnością to ciasto do dietetycznych nie należy. Jest przepyszne, wspaniałe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ale cóż - od czasu do czasu każdemu się należy :) Smacznego! CIASTO KRUCHE: Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę dodajemy(...)kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy

psgotujemy
Tort Pani Walewska / Pychotka 205

Ostatnią naszą propozycją podczas „kruchego tygodnia” jest pewnie wielu z Was znana Pani Walewska (Pychotka). Standardowo robimy ją w prostokątnej formie – takiej

Kuchenne Wariacje
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 201

mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem(...)Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro  Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle

Mia Cucina Sofieta
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 258

Ciasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane  letko  cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka

RAROSSA
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 167

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na początku maja, w kuchni króluje rabarbar. Przekonałam się o tym zaglądając na portale społecznościowe. U mnie skojarzenie było jedno … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 130

Mój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta. To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Delecta 1 torebka cukru wanilinowego  Delecta(...)kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony płatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.  Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania