kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:123/648)

Ciasto z kulkami i kremową pianką 174

wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i warstwą galaretki, zawsze zachwyca moich gości prezencją i smakiem. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne

Cynamonowe szczęście
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 552

Pokusiłam się o kolejne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Tym razem urzekły mnie te "oczy" z ciemnego kruchego ciasta i marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto wydało mi się nieziemsko pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. Co do smaku hmm, ciasto bardzo smaczne, jednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego

Z miłości do słodkości
Kruche rogaliki dyniowe 149

słodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje

Pełny talerz
Szarlotka z bezą 302

Szarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 140

bezy. Na początku tylko te maleńkie truskaweczki miały być niecodziennym dodatkiem, ale gdy wyjęłam tartę z piekarnika, zdecydowanie czegoś jej brakowało. Myślałam, myślałam; aż wymyśliłam. Wyobraźcie to sobie: chrupiący, kruchy spód, kwaśny rabarbar i smakujące lasem poziomki, a to wszystko pod imponującą czapą bezy włoskiej. Delikatnie opaliłam ją palnikiem do creme brulee - moim zdaniem wygląda wręcz zjawiskowo. Tarta smakuje wyśmienicie(...)naprawdę sycąca. To taka familijna porcja; idealna na deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 141

Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części

Świat Ciasta
Tarta z kremem czekoladowym 106

moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kremowa kostka orzechowa 188

zbyt skomplikowana w wykonaniu.   Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku(...)cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 150

mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko(...)tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę i podwinąć boki. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 35 min, aż kruche ciasto będzie złociste. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Jeżeli ciasto się podniesie, to jeszcze raz je ponakłuwać żeby opadło. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia. Galaretka

Passions hobbies life
Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym 177

Proponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cytrynowe pierścienie 129

mnie ciasto było bardzo suche, dodałam więc kilka kropli soku z cytryny i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany, ale jeśli użyjecie większych żółtek być może nie będzie to konieczne ). Zagniecione, kruche ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy na około 30-40 minut w lodówce. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy (bardziej dociskamy wałkiem(...)niż wałkujemy, gdyż ciasto jest bardzo kruche). Wykrawamy okręgi – jeśli chcemy uzyskać efekt karbowania wykorzystujemy formę do babeczek, jeśli nie zależy nam na tym, lub nie jesteśmy w posiadaniu owej formy wystarczy zwykła szklanka. Następnie za pomocą kieliszka wykrawamy na środku mniejsze okręgi. Układamy delikatnie na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy około 15-17 minut (do zezłocenia) w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 134

pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe ciasto doskonałe na letnie, upalne popołudnie. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników(...)wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 115

Przepyszne ciasto o skromnej nazwie Budyniowiec bądź jak kto woli ciasto kruche z budyniem :) Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 1 litr mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny(...)mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać na małym ogniu aż uzyskamy gładki gesty budyń. Studzimy lekko budyń Jeszcze ciepły budyń wylewamy na surowy kruchy spód i rozprowadzamy go równomiernie na cieście. Wierzch można wyrównać nożem.  Otwieramy owoce z puszki i odsączamy je dokładnie na sicie. Ja do ciasta użyłam brzoskwinie i ananas z puszki układając jedną cześć

W Moim Magicznym Domu
Kruche babeczki z musem czekoladowym 210

efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250  g serka mascarpone(...)ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić. Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę -  utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Do każdego kruchego korpusu

kolorowotorcikowo
Ciasto budyniowe z kaszą manną 743

dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam(...)nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany

Smakołyki Bereniki