ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościcukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę
Słodkie Przyjemnościnagrzewamy do 180`CNa samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku.Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem
Słodkie Przyjemnościkiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych knajpkach ten fast food - który, ja osobiście, jestem pewna polubiłabym od razu! Fish and Chips to typowe dla Londynu - uliczne danie, podawane w gazecie
Słodkie Przyjemnościcukru pudru250 g serka naturalnego - nie solonego0,5 kg truskawekSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Ostatnim krokiem jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z cukrem pudrem i dodawanie tej mieszanki stopniowo - mniej więcej łyżeczka na minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch
Słodkie Przyjemnościprzygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejszy przepis jest idealny na początek sezonu letniego. Początek czerwca kojarzy mi się z przesytem truskawek, co w tym roku widać idealnie, gdy na każdym kroku można natknąć się na sprzedawców z tymi soczystymi owocami. Dzięki czemu, ich cena jest wyjątkowo niska. Powiem nawet więcej, są na tyle smaczne i na tyle tanie, że można już spokojnie
Słodkie Przyjemnościherbata earl grey2 plasterki pomarańczy4 łyżeczki soku malinowegocukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiSposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie obranych i pokrojonych w cienkie plastry pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy goździki i cukier, jeżeli ktoś lubi herbaty na słodko.Na zdrowie
Słodkie PrzyjemnościNastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat, bo warto o tym dyskutować.Już na kilka dni przed Sylwestrem rozpoczynają się wystrzały z petard. Strzelają młodzi i starzy, ci ostatni albo podchmieleni, albo chcący zaimponować innym jacy to cą fajni
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdży3 łyżki cukru250ml mleka (1 szkl)100ml olejusól2 jajka1 puszka masy makowej z bakaliami1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania)1 cytryna1 szkl cukru pudruozdoby cukrowe Sposób przygotowania Krok 1Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy
CoolinarniePLmąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni.Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
NA MOIM TALERZUugotowaną wcześniej fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy na ogniu 10 minut, cały czas mieszając łyżką by składniki nie przywierały dna garnka.Na samym końcu dodajemy farinhę (nie jest to krok obowiązkowy, ale Brasileiro nie byłby prawdziwym Brazylijczykiem gdyby jej nie dodał) i mieszamy (1 minuta). Efekt końcowy jak na pierwszym zdjęciu oraz tym poniżej.Feijão tropeiro możemy spożywać samą, jako
Smaki Brazyliinaszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO COM BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki
Smaki BrazyliiPodsumowując ksylitol to zupełne przeciwieństwo białego cukru i lek dla osób nadużywających go.Wybierając zdrową żywność zacznijmy od zamiany tych dwóch podstawowych składników pokarmowych a będzie to pierwszy wielki krok ku zmianom na lepsze
Kuchnia PROzdrowotnaBananowa kasza manna z domowym dżemem truskawkowym i bananemCzasami wystarczy jeden krok. Czasami nie wiele trzeba by coś zmienić. Czasami wystarczy tylko docenić to co mamy. Wystarczy po prostu się uśmiechnąć. Wczorajsze plany trochę uległy zmianie i byłam tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę
More food, love and dreamssól i mąkę. Dokładnie mieszamy.Pozbywamy się nadmiaru płynów z przygotowanych jabłek i mieszamy je dokładnie z mieszanką przypraw.*"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista.Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek
Smakowity Blog Kulinarny