ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu) 5 listków świeżej bazyli przyprawy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, bazylia, tymianek, curry 2 łyżki serka mascarpone " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Paprykę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną. Następnie przekładamy do garna, zalewamy bulionem (tak by był około 2 cm nad warzywami) i dusimy jeszcze
CoolinarniePLopakowanie ryżu 1 łyżka przyprawy typu vegeta 1 łyżka mąki sól, pieprz KROK1: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu KROK 2: Marchewkę oraz kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę Pokrojoną marchewkę oraz kalarepę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą lekko ponad wysokość warzyw. Gotować dopóki warzywa nie będą
smacznieinatematcebule 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał sos, w którym możemy moczyć pieczywo. Na koniec lekko posolić
smacznieinatematsłodkie gofry, który nie może się nie udać! SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki tłustego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju szczypta soli KROK 1: Rozgrzej gofrownicę W miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki tak by powstała gładka masa Wylewaj masę partiami na rozgrzaną gofrownicę i piecz dopóki nie zarumienią się z obu stron Dodaj
smacznieinatematłyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pomidory, ser kozi oraz awokado kroimy w kawałki.Rukolę myjemy układamy na półmisku. Następnie warstwowo układamy makaron, ser kozi, pomidorki oraz awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz polewamy oliwą
CoolinarniePLmorelowy z mleka owsianego (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mleka owsianego 2-3 suszone morele glukoza (do posłodzenia) ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Morele rozdrabniamy w blenderze. Mleko owsiane wlewamy do rondelka, dosładzamy glukozą, wrzucamy morele i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, ciągle mieszając, aż mleko zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Jeśli jednak
CoolinarniePLPieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Ravenwodzie na całą noc. Następnego dnia w plastikowym pudełku wymieszałam oliwę wraz z mieloną papryką oraz małą ilością soli himalajskiej. Przed pieczeniem ciecierzycę możemy ugotować. Ja natomiast ten krok pominęłam i po odcedzeniu wrzuciłam ziarna do plastikowego pudełka z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Zamykamy pudełko i dobrze mieszamy, aby mieszanka pokryła wszystkie ziarna (można też wymieszać rękami, jeśli
Chocolate Stop Temptingśmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką jeśli nie mamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach do zarumienienia. Makrelę oddzielamy od ości. Pestki prażymy na patelni
CoolinarniePLcztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, posiekany pęczek natki pietruszki i posiekane dwadzieścia listków świeżej bazylii. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta. W tym celu przesiałem przez sitko 500 gram mąki pszennej typu 450, dodałem do niej szczyptę soli, dwa żółtka i 200 ml letniej wody. Całość wyrobiłem
Wyprawy kulinarnegarść orzechów włoskich Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika. W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto
BaRepasokazji? Hmmm...no tak, dla niektórych to zbyt skomplikowane, no i kosztuje za dużo ;) Coś o tym, niestety, wiem... Znam takiego pana, który cały rok wymagał wielbienia na każdym kroku, a w walentynki czy na dzień kobiet kupował żonie zdechłego tulipana i wręczał z tekstem: Masz! kumpel kupował swojej, to głupio było nie kupić
Codzienna kuchnia niecodziennatheme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie jabłka 0,5 łyżeczki masła 4 łyżki owsianki 1 łyżka otrębów żytnich 1 łyżka siemienia lnianego przyprawy kurkuma, cynamon, goździki " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 jabłka kroimy w mniejsze cząstki przyprawiamy kurkumą, cynamonem i podsmażamy na maśle do miękkości. Zalewamy wodą tak aby je przykryć, dodajemy płatki, siemię lniane, otręby i goździki. Gotujemy
CoolinarniePLnadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły
Okolice Palnikawbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemności