szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto(...)Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzisiaj jest dzień szczególny bo jej 101 urodziny. Była zupa, był klops, była surówka, teraz czas na coś słodkiego. zapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikzupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam
Smaki Edytyzupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 cebula 2-3 łodyżki z selera 50 gr masła mozzarella 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka
Smaki Edytymnóstwo puszystej masy w dwóch smakach . -orzechowa i śmietanowa. Całość nie za słodka , lekka . Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy. użyłam TEGO , kupionego w Lidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła(...)starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta
Malinowa KawiarenkaDelikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale , że u nas jest akurat odwrotnie to będzie pietruszka. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSłodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikukurydziane na opakowaniu posiadają znak PERŁA ROKU FMCG 2013. Opakowanie to 70g oraz 385 kcal w 100g. Te owocowe to truskawkowe które w składzie mają : 64% kaszy kukurydzianej , 36% kremu o smaku truskawkowym. I ten produkt zawiera już niestety gluten. Wartość kaloryczna takich truskawkowych chrupek kukurydzianych to 529kcal w 100g a opakowanie jest 70g. Niestety dla mnie ten smak jest(...)uwielbiają takie smakowe chrupki , ale lepiej uważać na to co dajemy dziecku. Nie trafiły w moje kubki smakowe. Kolejny smak to czekoladowy. Tutaj mamy 60% kaszy kukurydzianej oraz 40 % kremu o smaku czekoladowym. Produkt także zawiera gluten. Wartość kaloryczna to około 588kcal na 100g a opakowanie to 70g. Na opakowaniu znajdziemy znaczek ze wskaźnikiem na dzienne zapotrzebowanie kcal dla osoby
Magiczne Życie Martyoleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym
Magiczne Życie Martysię powtórzę, ale uwielbiam je. Można kombinować ze składem ciasta, nadzieniem czyli dla każdego coś dobrego. Przechodzimy do przepisu na czekoladową wersję. W środku nutella, ale może być inny krem czy budyń. Składniki : * pół paczki biszkoptów * pół tabliczki mlecznej bądź gorzkiej czekolady * 2 łyżki masła * 2 łyżki masy krówkowej * dowolne nadzienie Przygotowanie : Biszkopty pokruszyć na mąkę. Czekoladę zetrzeć(...)rozpuścić razem z masą krówkową. Całość wymieszać, zagnieść i odstawić na 20 minut do lodówki. Napełniać foremki, robić dziurkę i odstawić na 10 minut do lodówki. Nutellą bądź innym kremem czy budyniem napełniać czekoladowe ciasteczka. Odstawić do lodówki. Można wyciąć podstawi z biszkoptów, ale przy nutelli było to zbędne. Krem się dobrze trzymał w ciasteczkach. Foremki otrzymałam
Magiczne Życie Martymasa nie chciała tężeć i tak to jakoś wyszło :) Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia jesiennych babeczek. Wyglądają jak jesienne liście, czyż nie? :) Babeczki na podstawie przepisu z Moich Wypieków, krem znaleziony gdzieś w Internecie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść