więc wszystkim tym, którzy tak jak ja (nieudolnie) chcą przejść na dietę polecam tę zupkę. Ten przepyszny selerowy krem jest niskokaloryczny, dodatkowym walorem jest to, że seler zawiera masę witamin a co najlepsze- jest afrodyzjakiem. Więc nie trzeba ani daleko, ani długo szukać. Warto docenić to co tak blisko nas. Nie wspomniałam o najważniejszym- smaku! Kolejny raz ktoś mógłby powiedzieć
Mango Papajasztywno i w osobnej miseczce mieszamy serek mascarpone. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy(...)dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki. I znowu namoczone biszkopty, krem z mascarpone, kakao i malinki. Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Smacznego
Mango Papajadwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut tak aby smaki się wyrównały. I gotowe
Mango Papajakażdym innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę. Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy(...)wypiek, który zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemtego smaku, dlatego bardzo ucieszyłem się z mojego odkrycia i postanowiłem zrobić jesienną zupkę, w sam raz na zimową wiosnę ;) Szkodniki też bardzo chętnie zjadły zupę – zjedzą każdy krem, jeśli podam im do niego grzanki:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemMimo, że dietetyczny to był pyszny. Można dodatkowo przetrzeć jeszcze ten krem przez sitko, ale mnie smakował ten nie przetarty bardziej. Polecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną
Magiczne Życie Martyowocami w galaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka(...)łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek
Z miłości do słodkościubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Przepis bierze udział
Z miłości do słodkościjeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu
Ze smakiem i z pasjąCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej, bo do jego przygotowania nie dodałam ani mąki ani cukru. Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu tego typu ciasta, które z jednej strony są przepyszne, niczym nie ustępują tradycyjnym łakociom(...)Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych 60 g drobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru) 5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold) 1 opakowanie bezcukrowego fixu do usztywniania śmietany (można zastąpić "tradycyjnym") 3 łyżeczki ksylitolu lub więcej wg.upodoba
Ze smakiem i z pasjąEklerki to kolejna odsłona możliwości użycia ciasta ptysiowego . Można podawać je z bitą śmietaną, budyniem lub kremem. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryteż na sklepowych półkach. Parę dni temu udało mi się kupić naprawdę dobre pomidory. Pachniały i były wyjątkowo słodkie (co za ulga po miesiącach, kiedy smakowały jak tektura!). Prowansalski krem był u mnie na liście do wypróbowania już od dłuższego czasu, ale czekałam na dobre składniki. Tak się jeszcze pochwalę, że sama zrobiłam tacę, którą widać na zdjęciach :). To był
Przepisy AleksandryCytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrywypadały w długi weekend a ten miałam spędzić w gronie przyjaciół. Nie miałam nastroju na wielki tort , ale dobre ciacho musiało się więc pojawić - słodkie, pyszne, z owocami i kremem , czyli takie jak wszyscy lubią. Były życzenia, bukiet polnych kwiatów a nawet smaczny prezent do wykorzystania na później. Było bardzo przyjemnie. I chociaż przepis wygląda na długi i skomplikowany
Smaczna Pyzablogu, gdybym dzisiaj nie postanowiła zrobić małego przeglądu zdjęć, które mam na dysku. Pamiętacie jeszcze mój torcik w kształcie lalki ? Ciasto powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC , ale trochę go doprecyzowałam i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany(...)bitą śmietaną, owocami i bitą śmietaną lub lemon curd. Tak naprawdę możemy użyć dowolnego nadzienia i to jest fajne, a ciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne
Ratunku obiad