Mamy sezon na dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać :) Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis. Pochodzi on z książki B. Bytnerowicz pt. "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z 1987 roku. Tytuł adekwatny do założeń bloga, czyż nie? :) Zmieniłam w niej tylko, a raczej dodałam przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie(...)zapomnieć. Użyłam miąższu dyni, który pozostał mi z tej zabawy. Ta propozycja moim zdaniem jest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku.Składniki:- ok. 400 g dyni- 1 litr bulionu warzywnego- 200 g pomidorów- 1 łyżka margaryny- 1 łyżka mąki- 1/2 szklanki śmietany 18%- posiekana natka
Kulinarne zapędy KokosaChoć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie
Gosia gotujeFotografując dynię spostrzegłam w kadrze naszego psiego przyjaciela. To towarzysz wszelkich aktywności, zawsze o krok za mną lub przede mną. Niewątpliwy łakomczuch, który nawet tabletki połyka
Matka ŻywicielkaSkładniki : 1 średnia cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, cebula sól, pieprz do smaku, papryka mielona słodka i ostra około 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie
Proste PotrawySkładniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog KulinarnyIdealna zupa na jesienną pogodę. Chroni przed przeziębieniem i świetnie smakuje. Jak zwykle podaję przepis na wersję ekspresową - dla zabieganych :) Składniki: 0,5 l. wody domowa
chwile dla mniewygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 90 g jarmużu1,5 l bulionu3 małe cebule lub 1 duża 2-3 ząbki czosnku(...)oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego
Stare GaryRodzice obdarowali mnie ogromnymi dyniami:) Bardzo się z nich ucieszyłam, więc trzeba było coś z nich wykombinować:) Na pierwszy rzut poszła zupa z dyni. W zupie
Z miłości do słodkościdużo większą kuchnię niż w poprzednim mieszkaniu :) Większą kuchnię i więcej współlokatorek - koleżanek z którymi znam się od dawien dawna :) Daniem, którym wkupiłam się w łaski domowników była.. zupa czosnkowa. Koleżankę dopadło przeziębienie - zażywane farmaceutyki jakoś nie chciały pomóc, dlatego postawiłyśmy na medycynę naturalną ;)W średniowieczu wierzono, że czosnek pospolity (Allium sativum L.) posiada magiczną moc ochrony przed złymi(...)romantycznej kolacji zamiast odpychać, może zbliżyć do siebie dwojga ludzi ;)Jedna porcja (300 ml) kremu z czosnku dostarcza około 196 kcal, 5,6 g białka, 8,9 g tłuszczu, 27,75 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika.SKŁADNIKI:Zupa dla 4 osób.5 główek czosnkubiała część pora1 cebula1 papryczka chili2 łyżki oleju roślinnego
W kuchni KatiePyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam! Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo
Z Majeczką w kuchniDawno mnie tu nie było, to fakt. Jedyne, co może mnie usprawiedliwić to to, że byłam na diecie i mimo iż mam sporą kolejkę fajnych przepisów
Kulinarne zapędy KokosaCzas wykonania: 20 minutSkładniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2 szklanki
Gorący kąsekPalce lizać. Uwielbiam kremy, a ten z dodatkiem czosnku I grzanek, jest po prostu przepyszny. Polecam. Czy wiecie,że brokuły zawierają dużo witaminy C oraz błonnika, oraz wiele substancji odżywczych o właściwościach przeciwrakowych, takich jak Diindolylmethane i niewielkie ilości selenu :) Samo zdrowie.Zaczynamy: Składniki:2 marchewki1 cebula1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniaksól, pieprzok
Smaki Edytypokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym wywarem mięsnym. Gotować do miękkości warzyw. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i chwilę pogotować. Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym
O kuchni z uczuciemteraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest o wiele bardziej płynna niż dzisiejszy krem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść