wystygł. Następnie wlewamy całość do miksera i miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy jeszcze raz, dopóki nie otrzymamy kremu (konsystencja zależy od ilości wody, którą wlaliśmy). Po zmiksowaniu przelewamy zupę z powrotem do garnka i podgrzewamy na ogniu, dodając wszystkie przyprawy (imbir powinien być tutaj przyprawą dominującą jeśli chodzi o ilość). Mieszamy. Jeśli mamy ochotę
Weganizm infantylnyZupy goszczą w moim menu dość rzadko, jednak ta podbiła moje serce i raz na jakiś czas wita na moim stole. Ostatnio jakoś dawno jej nie
Fabryka pomysłówFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą
Smaczna PyzaNajsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekka zupa z dyni, doskonale się sprawdza na każdy czas. Jeśli szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka
Smakowy RajZ serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było zbyt dużo, by zupa nie wyszła zbyt rzadka. Gdy kalafior zmięknie, doprawiamy sporą ilością curry i gałką muszkatołową oraz dodajemy trochę śmietany lub jogurtu i miksujemy na krem. Gdy zupa jest za mało słona doprawiamy sosem sojowym lub solą. Podajemy polaną olejem lnianym. Lubicie takie połączenia? Jadacie olej lniany, czy tylko stosujecie zewnętrznie
ZofianaBardzo prosta zupka z kalafiora. Wystarczy ugotować i zmiksować i już gotowe a zupka smaczna i pożywna. składniki: 1 średni kalafior 4-5 dużych ziemniaków 1
Monia miesza i gotujetopinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura(...)Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem. Przełóż zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z kiełkami słonecznika. Smacznego! English version Sunchoke and cauliflower soup (4 servings) Ingredients
karmelowyMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa
Smakowity Blog KulinarnyDynie na start !I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki
Pudełko rozmaitościZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz
Pasje JolkiO zupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem.Składniki:6
Smaki EdytySezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy(...)czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog Kulinarny