mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone oraz 2 łyżki dżemu truskawkowego truskawki ok 450 g kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i tartymi migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść(...)piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły. Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu udekorować truskawkami i listkami mięty. Przed podaniem dobrze schłodzić i oprószyć
Monia miesza i gotujejogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny(...)Gotujemy. Krok 3 – poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie alkohol [w zależności od preferencji oraz grupy docelowej]. Krok 4 – krem Mocno schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijemy przy pomocy miksera do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy cukier puder. Do tak powstałem masy wrzucamy pokrojone w drobna kostkę brzoskwinie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt(...)różnice w kształcie dwóch połówek. Tak powstałe symetryczne serduszko przykładamy delikatnie do wierzchu biszkoptu i docinamy biszkopt do papierowego wzoru. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy
Domowe Tortyłyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać(...)czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę. Zimną wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi czekoladami i pralinkami
Wanilia i Kardamoncukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe kieliszki wódki (jeżeli robicie(...)dodać kieliszek wódki. Dodatkowo jeżeli śliwki są zbyt kwaśne, to dodać cukru i dobrze wymieszać. Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować, wsypać startą czekoladę i dokładnie wymieszać. Upieczone i wystudzone
Passions hobbies lifeCiasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: ciasto 4 duże jajka 85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się
Ugotowaćszklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien(...)dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. 1/3 kremu przekładamy do osobnego naczynia ( ma on pozostać w kremowym kolorze). Do pozostałej części dodajemy trochę barwnika spożywczego, po czym
Domowe Tortybudyniowym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem: Mleko – 700 ml Wanilia – 2 laski Masło – 1 łyżka Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Mascarpone – 250g Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem) Wykonanie – ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa(...)nasionami laski wanilii. W reszcie zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie, wymieszać ją z serkiem mascarpone. Ptysie przekroić na pół, posmarować kremem i posypać cukrem pudrem (ewentualnie
Kuchnia Bon AppetitBISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 4 łyżki gorzkiego kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można(...)kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy
Domowe Tortycukru 50 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn(...)wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy (uprzednio oddzielając jego boki nożem). W taki sam sposób pieczemy pozostałe 5 blatów (używając oczywiście do każdego innego koloru barwnika). Krem śmietanowo-serowy z cytryną: Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy
MyCookBook.plzastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem za to jest bardzo prosty, nie zawiera masła ani cukru, a wychodzi naprawdę pyszny. Co prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła(...)temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki ksylitolu/stewii 500 ml mleka 1 opakowanie(250g) serka mascarpone ksylitol/stewia do posłodzenia(wedle uznania, u mnie było to kilka łyżek) + posiekane migdały do dekoracji Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu
FitKotłyżki octu spirytusowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mąka, tyle aby dopełnić szklankę KREM: 400 g śmietanka 36 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 200 g orzechów ziemnych niesolonych DODATKOWO: ok 100 g orzechów ziemnych niesolonych 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego do posmarowania biszkopta kieliszek orzechówki lub innego alkoholu(...)wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy na dwie części. Nasączamy alkoholem rozcieńczonym z wodą. KREM: Orzechy ziemne rozdrabniamy w moździerzu lub maszynce do mielenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę
Kuchnia od dwojgamąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem(...)zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi
Ciastkozercybiszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki. Wystudzony biszkopt posmarować kremem
Gotujemy i jemywysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem z jeżyn, bez pestek, który ręcznie przeciera mój Dziadek :) (owoce też
Słodkie inspiracje