bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik np. karmelizowanie(...)tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż
Ugotowane pozamiatanepieprz łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę podobnie postępujemy z czerwoną cebulą. Przekładamy do patelni dodając łyżkę masła i podsmażamy aż cebula będzie szklista a pieczarki nabiorą lekko brązowej barwy ( ja dodaję kilka kropel Magi do smażenia), studzimy. Przekładamy do misy, dodajemy żółtka, majonez oraz chrzan tarty. Mieszamy doprawiając do smaku. Jajka faszerujemy z użyciem(...)ruloniki. Pozostałe składniki łącznie z żółtkami mieszamy ze sobą na gładką masę doprawiając soląi pieprzem. Ruloniki z łososia wkładamy we wgłębienia po żółtkach a resztę wgłębienia uzupełniamy cytrynowym kremem. Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem
Mechanik w kuchnisól oraz pieprz i dokładnie mieszamy i każdą połówkę jajka nadziewamy masą serową. Następnie na każde jako nakładamy pół łyżeczki kawioru i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dymką. Jajka faszerowane kremem jajecznym z musztardą Składniki: 5 jajek 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki masła Sok z połówki cytryny Sól Pieprz czarny Pieprz cayenne Drobno posiekana natka pietruszki, koperek i dymka Przygotowanie(...)tuńczyka, majonez, chrzan rozcieramy lub miksujemy na względnie gładką masę doprawiając solą i pieprzem, a następnie powstałą masą nadziewamy jajka. Posypujemy drobno posiekaną rzodkiewką i natką pietruszki. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 5 jajek 150-200 g pieczarek 1 nieduża cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka masła Sól/pieprz do smaku wg uznania Koperek Przygotowanie: J ajka gotujemy i przygotowujemy
Kate's Kitchencelowo - po pierwsze, by nieco urozmaicić wygląd "brudnego korzonka", a po drugie, by całość była słodsza (w końcu w cieście nie ma ani grama cukru i jedyna słodycz to krem i polewa). Przy okazji sporo posypek zostało wyjedzonych - w końcu Dziecko ;))) i rozniesionych na rączkach i ubraniu też po pokoju, korytarzu, łazience... P.S. Mam nadzieję, że dokładnie posprzątałam(...)pomagania i jedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie
Kolorowy Przepisownikroku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym(...)Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach
Kolizje SmakówWigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks(...)pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego
Słodka Stronapapryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo(...)zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem
Codziennik KuchennyPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to idealny pomysł na obiad. Danie proste w wykonaniu, syte i pięknie się prezentuje. Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka ziemniaków - 250g boczku - 1-2 marchewki - por - cebula - 5 ząbków(...)Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi – może nawet zmiksować i podać, jako zupę krem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z czerwonej soczewicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWitajcie:) Nie ma świąt bez pysznego pieczonego schabu, nadziewanego owocami lub pieczarkami. Dzisiaj mam dla Was propozycję ze śliwkami suszonymi Helio. Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Będzie idealny na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowani. Składniki: około 1 kg schabu(...)miękki można sprawdzić widelcem. Upieczony schab wyciągamy i podajemy na ciepło do obiadu lub pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Warzywa które piekły się ze schabem wyciągamy, blendujemy na na gładki krem, dodajemy śmietankę i mamy pyszny sosik. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilistaje - zup. Na pierwszy rzut oczywiście idzie grzybowa , tym bardziej, że w tym roku grzybów było mnóstwo! A potem po kolei te z dynią w roli głównej: krem z dyni z mleczkiem kokosowym , dyniowa z marchewką i zupa z pieczonej dyni . Oraz całe mnóstwo innych pysznych, wszystkie przepisy znajdziecie na blogu w zakładce Zupy(...)duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól, pieprz mąka smalec
Kulinarne przygody Gatitylight Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło(...)kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem
Kulinarne przygody Gatitysmakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów(...)pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię