będzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał. Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki
Radość kipiąca uśmiechem.Krem do babeczek : - 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30% - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką. Dekoracja : duże precelki z Lidla - właściwie należy wyłamać :) oczy - białe
dlaSmaQminę, te okrągłe oczy wpatrujące się we mnie z niemym wyrzutem! A co ja poradzę...? Kontrolę nad własnym życiem przejęłam już jakiś czas temu; nie zapowiada się jednak, żeby pogoda poszła w życia ślady. Bierzemy to, co nam daje, czy nam się to podoba, czy nie. A jak nie, najlepiej zamknąć się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople(...)wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata. Aż mi troszkę smutno, gdy o tym pomyślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Delikatnie rozłożyć biszkopt, cały spód posmarować kremem, następnie na środek wyłożyć trochę więcej kremu, ułożyć maliny, ponownie krem (ale tym razem na same maliny) i maliny. Delikatnie zrolować. Boki nadziać resztą kremu. Przygotowaną roladę posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki(...)Kroić po mocnym schłodzeniu. ** bezowy biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego popęka podczas rolowania. Po nadzianiu kremem, udekorowaniu cukrem pudrem i schłodzeniu - pęknięcia nie będą "rzucać się" w oczy :) Sprawdzone! Przygotowywanie bezowego spodu Od lewej strony: spód przed upieczeniem, po upieczeniu i po zrolowaniu oraz przełożeniu kremem Najpierw krem na całym spodzie, następnie na środek maliny, krem na same
Ugotowaćpominęłam jedynie wodę i kakao), jak przygotować ciasto muffinkowe: to tutaj . Ozdobę na górę tortu ze świnką zrobiłam z domowej masy cukrowej z dodatkiem minimalnej ilości czerwonego barwnika, czarne oczy są zrobione z rozpuszczonej czekolady. Dobrze jest mieć tutaj szablon – ja skorzystałam z puzzli ze Świnką Peppą, które znalazłam w szafce z zabawkami ;) Gotową świnkę zostawiamy do zastygnięcia(...)spody przecinamy wzdłuż i układamy na kawałkach czystego papieru do pieczenia, dzięki temu będzie łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Pierwszy ze spodów układamy na paterze. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Na środek
Ciastkozercymomencie krojenia okazało się, że nie jest pokryty lukrową warstwą, która pęka pod naciskiem noża, ale daje się leciutko pokroić… i gdy go spróbowali Tu chyba największą niespodzianką była masa krówkowa o smaku alkoholowym, która dodała wyjątkowej- przełamanej alkoholem słodkości i świetnie współgrała ze smakiem kremu. Nie martwcie się jednak, jeżeli w sklepie, w którym się zaopatrujecie(...)zmnieniają konsystencji lukru. Podzielcie lukier na porcje (duża część na tułów, głowę, łapki i nóżki misiów; troche mniejszą na buzie oraz zakończenia łapek i nóżek; cztery małe kropeczki na oczy; porcja na serduszka i kokardkę pani misiowej )- następnie pokolorujecie je za pomocą barwników, odpowiednio na : brązowy, jasny brązowy (używamy brązowego barwnika tylko, że w mniejszym stężeniu), czarny, czerwony. Z niepokolorowanego
Domowe Tortywielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo na początku przy pierwszej partii makaroników byłam w niebo wzięta gdy rozlałam je na matę , moje szczęście uleciało w momencie pieczenia . Spojrzałam w piekarnik i widziałam pęknięte w pół pastelowe makaroniki. Wzięłam głęboki oddech i próbowałam od nowa , aż doszłam do pierwszych cudownych makaroników. Poniżej podaje przepis, a pod przepisem moje spostrzeżenia(...)makaroniki: 125 g drobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo
Wypieki Uliprzepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Babeczki smarujemy warstwą serka mascarpone (można użyć też dowolnego kremu, ale wtedy babeczki posypane cukrową posypką będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka – będzie potrzeby jako klej. Oczy dla nietoperzy zrobiłam z lukru królewskiego i czekoladowej kuwertury. Wystarczy przełożyć lukier do niedużego woreczka(...)samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać na babeczkach. Na gotowe babeczki przyklejamy czekoladą skrzydełka i malujemy brwi i różki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak się czuję - wygrałam los na loterii. A teraz, po przeprowadzce, będę miała miejski ryneczek jeszcze bliżej niż dotychczas. Tak, zdecydowanie to lubię! Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy(...)miodem. Stała i czekała. Takiego dorodnego kopru na oczy nie widziałam! Grube pęki soczystej, pachnącej zieleni aż wzywały do zakupu. Rzadko używam koper, chyba, że do młodych ziemniaczków, których już tak dawno nie jadłam... No, cóż, ale zakupione, trzeba więc zużyć. W bardzo smaczny i sycący sposób! ZUPA KREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób
W kuchni Karmel-itkiwody różanej tez z Bielendy i robi cuda z twarzą. Serum i krem są świetne, jeżeli zdarzają się wam niespodzianki hormonalne na twarzy, po wieczornej aplikacji rano budzicie się z gładka twarzą- serio! Peeling kawowy Joanny za całe 4,99 polecam absolutnie wszystkim którzy kochają kawę pod każda postacią tak jak ja, jest to zapach kawy w 100 % (takiej nierozpuszczalnej(...)miała odpowiednią twarz i ciało i podstawowe kryterium czyli wzrost bym miała, tak więc mam 174 cm!). Znalazłam też koreańskie kosmetyki, za 6,99 zł kupiłam 30 płatków kolagenowych pod oczy- przetestuję i dam znać czy warte wypróbowania
greenscarfśliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki mąki(...)łyżeczki cynamonu0,5 kostki miękkiego masła0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 %2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego1 słoiczek powideł śliwkowychSKŁADNIK NA KREM:250-300 g mascarpone3-4 łyżeczki cukru pudrufioletowy barwnik spożywczyDO DEKORACJI:10 pralinek Ferrero Rocher100 g gorzkiej czekoladylukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczkiWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilonyteraz propozycje z ciastami które doszły w międzyczasie i tymi pod te Święta. Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego(...)Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne
kruche babeczkiTrochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)sztywno. Pod koniec ubijania wlać ocet, a następnie strużką olej. Delikatnie połączyć z mąką ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 34x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść na przemian jasne i ciemne ciasto, następnie wymieszać (zakręcić) lekko widelcem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem
Praktyczna plcytryny. Przecedzony dżem trzeba dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki(...)wizerunki Myszki Minnie (wyszukane w grafice Google). Jeden egzemplarz zostawiłam na wzór, drugi pocięłam na kawałki, które stanowiły szablony: uszy i czarny obwód osobno, cielista buźka osobno, osobno oczy, uśmiech itp. Przykładałam je kolejno do rozwałkowanych mas cukrowych i wycinałam ostrym nożem. Później poskładałam wszystko na torcie - i gotowe. Na koniec udekorowałam całość srebrnymi perełkami cukrowymi
Kulinarne Inspiracjesamej temp i tyle samo minut. Masa śmietankowo serowa:2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości(...)krem i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy
Malinowe PocałunkiSprawdź inne wyszukiwania: