które piekła Mama ;) Ten torcik jest jednym z nich, a posmakuje na pewno każdemu, kto w ciastach lubi serową wkładkę. Do tego delikatny krem śmietanowy i filiżanka kawy. Częstujcie się ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek orzechowy: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki roztopionej margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)zimny. 3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą. Posypujemy startymi mielonymi orzechami włoskimi
Kuchnia w czekoladziejajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 80 ml płynnego oleju roślinnego kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) ulubione nadzienie np. dżem, marmolada, nutella, masło orzechowe, krem orzechowy/czekoladowy/pistacjowy Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre (jajko, olej, mleko, aromat
Healthy food explorersztuk) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukry 1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem krem: … Czytaj dalej Naleśniki z kremem orzechowym
czarrna od kuchnifondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana
La grande e la piccola cuocabędą Nowy Rok. To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem. Takie Ferrero Rocher w formie muffinek. Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady. Do przepisu wykorzystałam moją ukochaną ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao(...)Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C. KREM: Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka. Czekoladę mleczną rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy do serka i ucieramy na gładką masę dodając odrobinę kakao. Chłodzimy. CAŁOŚĆ: Górę babeczek ścinamy. Dekorujemy schłodzonym kremem oraz orzechowym krokantem. Fajnie wyglądają też dekorację z czekolady robione
Ostra na SłodkoDzięki zastosowaniu niewielkiej ilości cukru ciasto, nie przytłacza zbytnią słodyczą, a jednocześnie zachwyca subtelnym smakiem. Wypróbuj przepis i pozwól sobie na chwilę rozkoszy w każdym kęsie. Do kremu wykorzystałam krem orzechowy z kawałkami orzechów laskowych marki Deluxe, który można dostać w okresie przedświątecznym w Lidlu :-) Składniki na ciasto: 5 średnich jaj (w temp. pokojowej) 150 g drobnego cukru
Świat Ciastasmak czekoladowych ciasteczek (SFD) 220 g mocno dojrzałych bananów (2 sztuki) 2 duże jajka 150 g skyru naturalnego szczypta wanilii 2 łyżki napoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) krem orzechowo-czekoladowy NUTLOVE CRUNCH (SFD) Przygotowanie: Banany obierz ze skórki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka oraz skyr. Ponownie całość zamieszaj. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki(...)dokładnie wymieszaj masę. Do foremek na muffinki nakładaj po łyżce masy, kolejno dodaj na środek łyżeczkę kremu orzechowo-czekoladowego i ponownie łyżkę masy. Muffinki wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Jedna muffinka dostarcza około 160 kcal i 8 g białka. ⇾ Z kodem zdrowie_na_jezyku
Zdrowie na języku :Pśmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną
Smakołyki Asinasączaniu biszkoptów. Zbytnio nasączony biszkopt jest nie do uratowania, nawet przez mistrza cukierniczego. Zbyt wilgotny tort jest niestabilny. Może wchłaniać krem, a w skrajnych przypadkach zapaść się pod ciężarem kremów. Jeśli o kremie mowa, to biszkopt dodatkowo zwilgotnieje od kremu, którym jest wysmarowany. Wskazówki: Pamiętaj też, aby nasączać tylko biszkopty umieszczone wewnątrz tortu. Zarówno spód (stabilność – dźwiga cały ciężar(...)Pamiętaj, że tort zaraz po zrobieniu odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. W tym czasie krem oddaje część wilgoci i dodatkowo nasącza ciasto biszkoptowe. Biszkopt nabiera wilgoci także od kremu, którym jest wysmarowany na zewnątrz. Rodzaj kremu także ma znaczenie przy nasączaniu. Kremy z masłem praktycznie nie oddają wilgoci. Natomiast bita śmietana oddaje bardzo dużo wilgoci. Dodatki takie
Ania gotujekremem malinowym – jestem absolutnie zakochana w tych ciasteczkach! Są pyszne i do tego takie urocze :) To już drugie makaroniki na ciastkożercach, jeśli chcecie zobaczyć jak wyglądały pierwsze z kremem orzechowym zapraszam tutaj . Makaroniki można przygotować poprzedniego dnia i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce – wtedy są jeszcze lepsze! Składniki: 50 g białek 45 g cukru
Ciastkozercybardzo słodko - robimy tartę orzechową - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła 1,5 łyżeczki octu jabłkowego 6 łyżek zimnej wody składniki krem: 150 g migdałów(...)roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekprzepisem (bo samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę(...)szklanki suszonych daktyli, 1 łyżeczka oleju kokosowego raw, masa jaglana: 300 g suchej kaszy jaglanej, 150 ml oleju kokosowego, 2 puszki mleka kokosowego, 6 łyżek syropu z agawy, krem kakowo - orzechowy: 200 g orzechów włoskich lub pecan, 20 sztuk suszonych daktyli, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 szklanki migdałów, 2 łyżki surowego kakao w proszku, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiudodają energii, zaspokajają chęć na coś słodkiego. Niezastąpione na spacerach z dziećmi, jako przekąska przedtreningowa, jako zdrowa alternatywa dla słodyczy. Tak jak wspomniałam, do ich przygotowania użyjcie ulubionego kremu orzechowego. Ja tym razem skusiłam się na pastę sezamową tahini firmy Primavika i wyszły rewelacyjne. Polecam wypróbować różne masła orzechowe firmy Primavika a mają ich świetny wybór. Ja bardzo lubię
Dorota SmakujeSkładniki: 140 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 paczka cukru wanilinowego 2 niepełne szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 niepełnych łyżek dowolnego kremu orzechowego Przygotowanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę
Kocham Czekoladę