mandarino) Tort pomarańczowy z kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady (Torta all'arancia con crema di cioccolato fondente e crema di cioccolato al latte) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Tort z ciasteczkami amaretti i rumem (Torta di amaretti e rhum) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle
La grande e la piccola cuocaLapacz Babeczki z masłem orzechowy Joanna z bloga Grunt to przepis Joanna z bloga 6Niebokuchnia Małgorzata z bloga Przepisy Margaretki Joanna z bloga Słodko Słodka Dorota Legec Ciasteczka z kremu orzechowego Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Życie zaczyna się w kuchnichcieć więcej? Składniki: *Ciasto: 300 g mąki 120 g miodu 120 g cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody *Krem orzechowy: 170 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny(...)mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy z pozostałymi blatami. Gdy mamy gotowe 6 blatów, robimy krem. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Potem wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. W drugiej misce mieszamy śmietanę
Piekę, bo lubięDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5) . Piec
Świat Ciastabiszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowa Babka piaskowa z ajerkoniakiem Babka z kremem orzechowym i orzechami Kuchnia domowa Ani Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Kuchnia Maryny Babka piaskowo-waniliowa Muffiny Baba wielkanocna Babeczki do koszyczka Babeczki z niespodzianką Babka Kuchnia po mojemu(...)Misiaczka Babka cytrynowa Studio Kuchnia Babka orzechowa z porto i polewą kajmakową Sqaqanqa gotuje Babka truskawkowa Babka górnicza Symfonia Smaków Baba z kwiatami Szczypta-wege Czekoladowe babeczki do koszyka Szybko tanio smacznie Babka czekoladowa-chocolate easter cake Wanilia w czekoladzie Wielkanocne mini-babki cytrynowe Tarzynkowo Babka drożdżowa Torta della figlia Chałwowe muffiny z kremem Ulubione przepisy Babka piaskowa Wege Kuchnia
Moje domowe kucharzenieprzyprawy. Całość zblenduj. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj wody spod fasoli albo oliwy. 5. Słodka pasta z daktyli i kakao Wegański krem kakaowy , który można przyrządzić z zaledwie kilku składników. Z powodzeniem zastąpi sklepowe kremy orzechowe i czekoladowe. Nie ma sobie równych zarówno pod względem smaku, jak i dobrego składu, a sprzęt potrzebny do jej przygotowania to wyłącznie dobry
Blendmanpieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy(...)serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy zrobić cienki rulon długości rolady wstawić do lodówki
kgwjanczewoWychodzą Wam rolady? 😃 Bo my mamy za sobą parę średnio udanych prób ale w końcu się udało!☺️ Nasza wersja jest z dodatkiem kremu orzechowego z kawą oraz z jabłkami ale już wiemy, że będziemy szaleć z różnymi połączeniami smaków. Trzeba wykorzystać fakt, że wreszcie ogarnęłyśmy zwijanie rolad 😂 Składniki (39x28 cm): Biszkopt -5 dużych jajek -50g mąki(...)średniej wielkości jabłka + cynamon + ksylitol Nadzienie - 250g serka typu włoskiego lub ricotty - 250g serka homogenizowanego - 100g pasty orzechowej z dodatkiem kawy i wanilii @nutura - ok. 5 łyżek ksylitolu Ozdoby - 200g serka homogenizowanego - 1-2 łyżki mąki kokosowej - owoce, orzechy - pasta orzechowa z kawą BISZKOPT 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na oczka, wymieszać z cynamonem i ksylitolem. 2. Białka oddzielić
Candy Pandasulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można
Mania Gotowaniacukru pudru 150 zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki tartej 1 płaska łyżka kaszy manny Poncz: 120 ml kawy chapucino Krem orzechowy Russel: 50 dag masła 4 jajka niepełna szklanka cukru 4 łyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej 100 g zmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny(...)masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodajemy spirytus, orzechy i kawę i dokładnie mieszamy całość. asę orzechową rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin . Kawę zalewamy wrzątkiem, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Dodajemy cukier, likier
Podróż w kulinariamasłem na jednolitą masę. Rozsmarować na wierzchu. Odłożyć na noc w zimne miejsce by masy stężały. Czekoladę, kremówkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę delikatnie rozsmarować na kremie orzechowym. Ponownie odłożyć w zimne miejsce by czekolada stężała. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. Przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotujerazem zapraszam na puszyste pączki wypełnione kremem czekoladowym Nutella . Chciałoby się powiedzieć, iż są to pączki luksusowe , gdyż ciasto drożdżowe , z którego powstają te pączki robi się aż z 8 żółtek. Większość pączków, które wypiekam jak i przepisy, z którymi się stykam, bazują na cieście zawierającym znacznie mniejszą ilość żółtek. Pamiętam jeszcze różne przepisy na pączki, które w swoim przepiśniku(...)ciasta, które zawiera dużo żółtek, są nie tylko lekkie i puszyste ale także delikatne. Po usmażeniu pączki wypełnić można ulubionym nadzieniem, lecz w tym akurat przepisie postawiłam na krem orzechowo-czekoladowy . Wypełnione kremem pączki po wierzchu warto jest oprószyć cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pączki z Nutellą i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram
MeCooksOryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku
Domowe Tortykakaowych herbatników (około 30 sztuk) 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 1 opakowanie rurek z kremem orzechowym (280g) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ¼ szklanki śmietany 30% Wiórki kokosowe do posypania Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników i uzyskania
VioletoweKucharzenieBardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać. Składniki: 100 g mąki ryżowej 125 g mąki kukurydziana 140 g kremu czekoladowo - orzechowego 40 g cukru pudru trzcinowego 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się. Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Piec 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościSklepowe kremy orzechowe chowają się przy smaku tej pasty. Dwa składniki by potem cieszyć się pyszną pastą. Warto ja zrobić samemu bo nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, wystarczy dobry blender. Polecam, jedzmy ją na zdrowie. Pasta - krem z orzechów włoskich. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie