się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest krucha i puszysta. Tort porzeczkowy z bezą Beza z truskawkową frużeliną Kolejny rodzaj bezy to beza włoska. Sposób przygotowania bezy jest nieco trudniejszy i wymaga wprawy. Bezę tą ubija się z syropem cukrowym. Najpierw(...)ubijać do jej schłodzenia. Miskę z bezą można umieścić w większej misce z zimną wodą. Beza włoska idealnie pasuje do produkcji parfait , marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać
codojedzeniaKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z
Di gotujeTo ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania
Z Kuchni Do KuchniTak się świetnie składa, że w miejscowości, w której się uczę, mieszka Kasia, autorka bloga W Krainie Smaku. Co dodatkowo, ze szkoły spacerkiem droga zajmuje mi
W kuchni Karmel-itkiwięc musiałam się postarać. Zaufałam intuicji i stworzyłam pyszny tort czekoladowy. Mama była zachwycona ;), goście również. Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy: na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę(...)stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 1 łyżeczka żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody 100 g białej czekolady 300 ml zimnej śmietany kremówki (30-36%) ewentualnie cukier puder Żelatynę zalewamy wodą
Rozpustne gotowanietheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych, krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan fix, 130 g cukru pudru, 200 g czekolady wytrawnej Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, udekorować resztą śmietany. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. zastawa
królestwo garówdżemem z wiśni. Biszkopt został bardzo obficie nasączony cytrynowym nakropkiem, tak aby całość była bardzo miękka i wilgotna. Małej Księżniczce życzę wszystkiego najsłodszego, a Was zachęcam do wykonania tego tortu. Z oficjalnych źródeł wiem, że Księżniczka Oliwia była zadowolona 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej Szymanowskiej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju łyżka mąki ziemniaczanej(...)tortownicy, której sam spód wykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy 40-45 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Krem Budyniowy 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 żółtka ½ szklanki cukru 300 g masła roślinnego Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Studzimy. W drugiej szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka
Domowe ciastaTort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik , wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej. Składniki: 10 jajek 360 ml cukru 320 ml mąki pszennej 160 ml kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać(...)Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino 5 łyżek drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej
Krakowskie smaki AniRyżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe
Słodki sentyment;-) Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju
SMYKWKUCHNIDziś bardzo prosty do zrobienia, bardzo aromatyczny, niezbędny w każdej kuchni, idealny na prezent ekstrakt z wanilii. Do jego przygotowania potrzebne są tylko
Rozpustne gotowanieIdealny na romantyczną kolacje lub... Walentynki. Oryginalny pomysł na mały prezent, który oczaruje obdarowanego. A dla fanów naleśników i tortów jest to idealna kombinacja.Tort Naleśnikowy - Składniki:naleśniki:2 jajka1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej1,5 szklanki mąkiłyżka olejuszczypta soli3 łyżki cukrubarwnik różowy i fioletowykrem:330 ml śmietanki 30%250 g mascarpone3 łyżki cukru pudrucukier waniliowyTort Naleśnikowy - Sposób przygotowania(...)konsystencji. Smażymy naleśniki na niewielkim tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder i ciągle miksując dodajemy mascarpone.Naleśniki układamy na przemian: różowy naleśnik, krem, fioletowy naleśnik, krem itd. Wierzch powinien być pokryty śmietaną. Torcik ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Można do tego użyć specjalnych foremek, ja wycięłam je nożem.(Z podanych składników
Słodka StronaTYLKO smaczne potrawy :) No i po czwarte dość często odwiedzają nas goście z powodu różnych okazji, którzy po prostu chcą zjeść smacznie i tradycyjnie. Wyobrażacie sobie bowiem urodziny bez tortu? Lub namawianie i przekonywanie starszej babci lub dziadka, że makaron gryczany z wodorostami nori, to jest coś z czym koniecznie powinni się zaprzyjaźnić? :) Stąd na blogu taka różnorodność dań. Poza(...)elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie
Moja Delicjajuż czwarty wypiek zainspirowany niedawnym konkursem na naszym blogu. Dziś urocza odsłona przepisu nadesłanego przez Aleksandrę . Pierwotnie był to tort jednak w tym czasie miałyśmy ochotę na muffinki :P Naszą zmianą są także niesiarkowane morele zamiast daktyli, które nadają niepowtarzalnego smaku oraz mąka z ciecierzycy zamiast kokosowej (bo ta druga nam po prostu wyszła... i nie wróciła :P). Dzięki(...)moreli (niesiarkowanych) -2 łyżki oleju kokosowego -60g mąki z ciecierzycy -2 łyżki Chia -250ml mleka kokosowego -200ml wody -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka
Candy Pandaskokilek lub 4 duże i 3 niskie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% 3 cm imbiru 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki (200 ml) cukru po płaskiej łyżeczce ciemnego cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Może to być duża głęboka blacha(...)Żółtka wymieszać z cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Nie napowietrzać . Chodzi tylko o wymieszanie żółtek. Do żółtek dolewać ciepłą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do rozpuszczenia cukru. Krem przelać przez gęste sito do naczynia, z którego wygodnie będzie przelewać krem do kokilek. Krem przelać do kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić
Weekendy w domu i ogrodzie