Grudzień to dla mnie magiczny miesiąc, pełen wspaniałych potraw, cudownych zapachów i oczywiście prezentów :) Ostatnio, z myślą o świątecznych ciasteczkach, przygotowałam tę wspaniałą
Rozpustne gotowaniesię czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam z krążkami możecie mieć problem :). Placki oczywiście można upiec tradycyjnie w formie, a następnie przełożyć kremem owocowym i bitą śmietaną. Będzie mniej efektowny ale za to łatwiejszy do zrobienia. Torcik z rabarbarem i truskawkami Ciasto ptysiowe 0,5 kostki masła 1 szklanka wody szczypta soli(...)sztywno, połączyć z żelatyną. Szprycę napełnić śmietaną, na dwóch plackach wycisnąć po trzy koła pozostawiając odstępy, które należy wypełnić masą owocową. Placki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Boki tortu posmarować resztą śmietany, posypać uprażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć truskawki i oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Torcik z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaMasz ochotę na coś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego
Słodki BlogBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis naPrzepyszny deserek podany w pucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil. 8 deserków 100 gram bezików 300 ml. śmietanki 30% 250 gramów serka mascarpone 150 gramów masy kajmakowej z puszki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 1 łyżka cukru pudru duża garść orzechów włoskich 10 szt daktyli suszonych Dodatkowo(...)mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Daktyle pokroić w drobną kosteczkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując. Do ubitego na sztywno kremu dodajemy masę kajmakową i kawę rozpuszczalną miksujemy do połączenia składników. Do gotowej masy wsypujemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle, mieszamy. W pucharkach układamy kolejno część pokruszonych bezików, krem ponownie
Andzia Pichciczasu a mamie się nie chce. Szkoda bo tyle ostatnio wspaniałych rzeczy robiła. Przede wszystkim cudne bezy. Może w wakacje postaram się troszkę wrzucić nowych przepisów, choćby właśnie na torty bezowe. Dziś jednak uzupełnię z mamą wpis na torcik czekoladowy. Składniki : 50 g gorzkiej czekolady 200 g miękkiego masła 200 g cukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki(...)czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy
Lili w kuchniKuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które
W kuchni Karmel-itkiHej! A oto mój pomysł na słodką walentynkę :-) Wybrałam mocno czekoladową tartę, bo jak wiadomo CZEKOLADA to najlepszy afrodyzjak :D Przepis pochodzi z książeczki
Cukier&PuderOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościJesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a
Kolizje Smakówgotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyćJ 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5. Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi? Domówka ze znajomymiJ(...)marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psaJ 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu latoJ 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórkuJ 11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba i rolki !!! Oto moje pytania
Mania GotowaniaKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis naUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne PrzebojeTym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser
AleTorcik