kolejny pyszny Sernik, który mam nadzieję zagości niebawem na Waszych stołach. A może stanie się też „popisówką” w czasie nadchodzących Świąt? Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Koniecznie spróbujcie(...)CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 50 g * drobny cukier – ok.1/3 szklanki * duże jajko – 1 szt MASA BUDYNIOWA: * budyń do ciast i kremów WINIARY ( czekoladowy ) – 2 szt * mleko – 0,5 l * cukier – 4 łyżki MASA SEROWA: * masło – 60 g * ser biały 3 x mielony – 300 g * cukier
Ostra na Słodkomówiło się już od dawna. Jej skład z przewagą cukru oraz oleju palmowego nie zachwyca, a co bardziej dociekliwych wręcz odstrasza. Nic dziwnego skoro ostatnie badania potwierdzają, że ten czekoladowy krem, tak bardzo uwielbiany przez dzieci, jest dla nich potencjalnym zagrożeniem. Z opublikowanego raportu wynika, że nawet umiarkowane spożycie Nutelli może przyczyniać się do powstania nowotworu. Najgorsze jest(...)decyzje żywieniowe. Tymczasem, ponieważ nie jestem wyrodną matką, która odbiera dzieciom przysmaki i nie daję nic w zamian, mam i dla nich i Was przepis na równie dobry krem czekoladowo-orzechowy. Domowa Nutella różni się i składem i smakiem od tej kupnej. Jest zdrowsza i jak zapewniają mnie dzieci także smaczna. My używamy jej z rozwagą i nigdy
Przysmaki Karolkidziećmi, na pewno spodoba im się taka wspólna praca. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości(...)ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka, ale możecie użyć np. szklanki). Ciasteczka pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ostygną przekładamy je kremem i odkładamy do lodówki by zastygły. Prawda, że prosto
Cynamonowe szczęścieTort mietowo-czekoladowy – wykonany przez DomoweTorty.com Tort czekoladowo-mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie(...)pozostałego kremu dodajemy trochę barwnika i rozprowadzamy go, delikatnie-ręcznie mieszając, aż całość osiagnie jednolity,miętowy kolor. PRZEKŁADANIE TORTU: Umieszczamy pierwszy blat na paterze i wykładamy na niego krem. (Czekoladowych blatów nie nasączamy! Są one same w sobie lekko wilgotne). Warstwę kremu przykrywamy drugim blatem. Górę oraz boki naszego tortu, smarujemy pozostałą ilością miętowego kremu z dodatkiem barwnika. Wszystko ładnie
Domowe Tortyrodziną. Na śniadanie polecam delikatny torcik naleśnikowy o smaku czekoladowym, który zachwyci każdego członka rodziny. Jest prosty i bardzo elegancki. Torcik to blaty naleśników czekoladowych przełożone kremem czekoladowo orzechowym oblany płynną i słodką czekoladą. ~~SKŁADNIKI~~ NALEŚNIKI: jaja 2 szt. mleko 2 % 2 szkl. mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. kakao prawdziwe 2 łyżki olej 2 łyżki proszek
Kuchnia Pauletteskakaowych herbatników 3 serki homogenizowane waniliowe ( typu Danio po 140 g każdy ) 3-5 łyżek cukru pudru 200 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego ( typu Nutella ) 200 g posiekanych orzechów laskowych 2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru(...)miski przekładamy serki waniliowe, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do serków wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i całość jeszcze raz miksujemy. Do masy wsypujemy stopniowo mleko w proszku i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i wszystko mieszamy łyżką
Smakowite Daniamoże jedną łyżkę w życiu (chyba instynkt samozachowawczy nie pozwolił na więcej). Jednak te ostatnio krążące artykuły w internecie tak zadziałały na moją psychikę, podświadomość i wyobraźnie, że czekoladowo - orzechowy krem śnił mi się po nocach. I nie był to koszmar... Postanowiłam ziścić moje senne zachcianki i przyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki(...)bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć i zblendować w minut trzy na pyszne masełko. Dodać kakao, troszkę słodzidła i rozpustny krem czekoladowo- orzechowy gotowy! Składniki: masło z orzechów laskowych, kakao lub karob, syrop daktylowy lub klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej
Jeść, by żyć w zdrowiuinnych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym pomysłem na smak. Moja propozycja to naturalny zrobiony krem czekoladowy ze zmielonymi migdałami i drobno posiekanymi jagodami goji. Będzie pysznie i na zdrowszy sposób, sami zdecydujcie czy od razu zjecie je na chrupko czy wsadzicie do lodówki by zmiękły(...)Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamnie wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza(...)całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady
KUCHARNIAkompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole
królestwo garówDawno na blogu nie pojawił się żaden przepis na słodkości, dlatego tez postanowiłam podzielić się z Wami recepturą na przepyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy deser jakim jest krem czekoladowy z awokado i banana. Potrzebujecie do niego tylko kilka prostych składników i blendera. Ja gdy go przygotowuję używam sporo kakao, ponieważ bardzo je lubię. Jeśli nie bardzo przepadacie za jego
Życie ze smakiemjeść z czystym sumieniem, mamy dla ciebie coś ekstra! Domowa wersja Nutelli nie dość, że jest zdrowa to smakuje wyśmienicie Jeśli nie wierzysz zachęcam do przygotowanie tego pysznego kremu czekoladowego:Składniki: 1 avocado 1 banan 2 łyżki kakao jeśli za mało słodkie dodaj łyżkę miodu Przygotowanie: Połącz ze sobą wszystkie Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyJadacie Nutellę? U nas w domu pojawiła się może ze dwa razy i to bardziej dla charakterystycznej szklaneczki niż jej zawartości. Niemniej lubię czasem przekąsić coś z czekoladowym kremem... Choróbsko córciowe w końcu odpuściło. Trzymało prawie tydzień i choć paskudnie się wlokło miało swoje plusy. Córcia działała w kuchni. Efekty nie zawsze jej smakowały ale ważne, że próbowała swoich(...)Córcia nie lubi, nie jest też tak słodka. Bardzo orzechowa i sycąca tak można ja opisać. Przepis z ostatnio ukochanej przez moje dziecko "Piramidy w kuchni. Na wynos". Domowy krem czekoladowo-orzechowy 200 g orzechów laskowych 4 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki miodu łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. mleka Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożona papierem
Dzieje kuchennej Wiewióryjajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę(...)oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniepiekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy i owocowy. W sam raz na upalne dni! Ps. Do przygotowania spodu ciasteczkowego najlepiej użyć blendera
Marta Gotuje