szklanki mąki pszennej (100 g) 1 budyń czekoladowy (sam proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru
Ugotowaćkakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier waniliowy 200 ml kremówki Tort
Gotowanie-ukpierwszy na moje urodziny i na pewno powtórzę ten wypiek. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Amaretti z ganaszem czekoladowym ciasteczka: 200 g mielonych migdałów 180 g cukru pudru 30 g maki pszennej 10 g maki ziemniaczanej 2 białka krem: po 100 g czekolady deserowej i mlecznej 100ml śmietanki UHT 30% 30 ml amaretto 20 g miękkiego masła Mielone migdały
Dzieje kuchennej Wiewiórypodsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniainaczej rozmiękną i zrobią się z nich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do KuchniKażdy biszkopt od wewnątrz smarujemy dość cienką warstwą konfitury. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy. Masę czekoladową dzielimy na 3 części Jedną z nich smarujemy dolny biszkopt, przykrywamy warstwą kokosowo-makową, następnie wykładamy kolejną część kremu z białej czekolady, a na to kładziemy górny biszkopt. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy. Brzegi tortu możemy
Słodka Stronakremowy i aromatyczny budyń. Bez grudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie
kolorowotorcikowoPyszne, ciasteczkowe kuleczki, które robią wrażenie nie tylko na dzieciach, czyli - CAKE POPS. U mnie w wersji czekoladowej. Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :) Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała
Zabawa smakiemłyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać(...)minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać mieszankę bakali i wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki
Ala piecze i gotujewody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę(...)papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut. krem: Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy
wesoła kuchniaMój Dziadek na pytanie, jaki tort chciałby na imieniny stwierdził: "Byle nie czekoladowy! Może... bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort(...)roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z tego przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat
Moje Pyszne Siódme NieboKrem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min). Uwagi: Serek mascarpone i kremówka
Słodki PomysłZniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu(...)odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą. Maliny ułożyć do góry otworem, napełnić białym kremem i odłożyć od zamrażalnika na 1 godzinę. W międzyczasie czekoladę mleczną z odłożoną łyżką kremówki roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąc maliny, obtoczyć w polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia
Kraina Miodem Płynąca