Ciasto czekoladowe z kremem straciatella Składniki (lista wszystkich składników na dole strony): Ciasto (składniki na 1 blat, potrzebujesz 3): 200g masła 220g cukru muscovado 3 łyżki kakao szczypta soli 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka mleka Krem straciatella: 375g mascarpone 375ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady Krem maślany: 200g miękkiego masła 400g cukru pudru(...)użyciem – gotowe! Krem straciatella: czekoladę posiekaj drobno śmietanę ubij z mascarpone na puszysty, gładki krem wymieszaj delikatnie masę z posiekaną czekoladą – krem straciatella jest gotowy! Krem maślany: ubij masło na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i ubijaj aż się połączą dodaj pozostały cukier, mleko i ekstrakt waniliowy i ubijaj aż cukier się rozpuści a krem będzie biały
SandraFrej.comCiasto czekoladowe ze śliwkami to idealne ciasto na święta. Pachnie korzennymi przyprawami i jest mocno czekoladowe. I te domowe śliwki w czekoladzie! Prawdziwa czekoladowa uczta. Ciasto czekoladowe ze śliwkami – idealne na święta Ach, czekolada. Aksamitna, bogata, pyszna czekolada. W ciągu całego mojego, nie aż tak znowu długiego, życia zjadłam jej pewnie tonę. Nie umiem sobie odmówić kawałka dobrej czekolady(...)pozostałymi śliwkami. Przygotowanie kremu Zmiksuj mascarpone i kremówkę, aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj kakao i cukier puder. Złożenie ciasta Dolną część nasącz rozwodnionym likierem i nałóż połowę kremu kakaowego. Na krem wyłóż nasączone alkoholem śliwki. Przykryj drugą częścią ciasta. Ją również nasącz rozwodnionym likierem i rozprowadź pozostałą część kremu. Na kremie ułóż śliwki w czekoladzie. Przygotowałeś
Na-talerzu.plCzekoladowy tort dla dzieci z misiami zelkami Nasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi(...)pół szkl. mleka 1 i 3/4 szkl. cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia aromat waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADOWY: 500ml.śmietany kremówki 36% 160g. białej czekolady DO OZDOBY: 250 g. żelków Wykonanie Tortu: MURZYNEK : W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, cukier oraz kakao. Z otrzymanej
Domowe Tortyzakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru(...)pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita śmietana-jagody
Passions hobbies lifepomocą małej łyżeczki, tak aby utworzyły podstawę do naszych czekoladek (fot.2) . Kiedy już wypełnimy każde kółeczko. Całość wstawiamy do lodówki, aby czekolada dobrze stężała. Kiedy już zarówno krem Gianduja jak i czekoladowe kółeczka dobrze zastygły (krem powinien mieć konsystencję gęstego kremu do tortów, a czekoladki powinny być całkiem sztywne i dobrze odchodzić od papieru do pieczenia) - wyciągamy je z lodówki(...)Szprycę do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdy napełniamy kremem i wyciskamy go na czekoladowe kółeczka, tak aby masa sięgała do wysokości około 1,5 cm a jej kształt przypominał różyczkę (fot.3) . Ponownie wstawiamy całość do lodówki - tym razem na około 1 godzinę. Pozostałą czekoladę mleczną ponownie podgrzewamy na parze. Wyciągamy pralinki z lodówki i każdą z nich osobno
Świat CiastaMocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki(...)wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , herbatniki , kremówka , maliny , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniamzdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy do przestudzenia po czym przekrawamy na 3 krążki. Przekładamy je naturalnym, niesłodzonym serkiem i przygotowujemy krem. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Roztopioną powoli dodajemy do mleczka i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy
Mienta blogmnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś(...)zahartowaną żelatynę wlewać do śmietany cały czas miksując. Schłodzony serek mascarpone zmiksować dokładnie z kawą cappuccino. Do serka dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Jeden z czekoladowych blatów nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Wyłożyć całość kremu cappuccino. Wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć go pozostałą mieszanką likieru i wody. Dodatkową śmietanę kremówkę ( 300 ml ) ubić
Opowieści z piekarnikaprawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały) mak, wiórki kokosowe do posypania kokosowe czekoladki do ozdoby Przygotujemy masę czekoladową do kremu: 1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie masę czekoladową(...)czekoladową ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM . 7. Około połowę kremu odłożyć
Mała CukierenkaSprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego. Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Smacznego! Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić truskawkami i pralinkami Rafaello. Następnie wstawić do lodówki. Na paterę położyć pierwszy czekoladowy blat. Na niego wyłożyć frużelinę wiśniową, następnie krem. Przykryć drugim czekoladowym blatem, znów posmarować kremem i dżemem, przkryć kolejnym blatem odwracając go stroną zapadniętą ku paterze, by wierzch tortu był równy. Resztę kremu rozmsarować na górze i bokach tortu
Healthy food explorertorcik mocno czekoladowy przełożony kremem kokosowym. Inspiracja pochodzi z bloga Moje Wypieki (tutaj zostawiam link: klik ). Przepis trochę przerobiłam po swojemu, nieco go odchudziłam m.in nie dodając białego cukru. Krem również zrobiłam używając innych składników. Spód ciasta posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, żeby przełamać słodycz i nadać nieco owocowego posmaku. Ciasto jest wilgotne, bardzo czekoladowe (do ciasta polecam użyć czarnego(...)Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut mikserem na gęstą i puszystą masę. Opcjonalnie posmarować spód czekoladowego blatu dżemem porzeczkowym, na to nałożyć krem, zostawiając trochę na boki i wierzch tortu. Całość ozdobić czekoladą. Schłodzić w lodówce
Healthy food explorerwiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem – zapraszam na mazurek czekoladowy. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób(...)dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli jest zbyt gęsty można nieco go podgrzać). Do dekoracji użyłam papierowego szablonu
Ciastkozercyśrednicy! W książce mamy przepisy na podstawowe ciasta - keks maderski, biszkopt Królowej Wiktorii, keks angielski na bogato, murzynek, ciasto marchewkowe są też przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane podstawowe informacje - jakie są nam potrzebne przybory, w jaki sposób ciasto możemy przechowywać, jak możemy dane ciasto zmodyfikować oraz(...)wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem z serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły krem maślany! Oprócz samych przepisów mamy ponownie informacje o wymaganych przyborach, ale także konkretne informacje np. jak wyparzyć słoik , jak sprawdzić konsystencję dżemy
Plate of Joyłyżki wrzącej wody Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę, dodać kakao,Horlicksa i dalej ucierać. Następnie dodać wrzącą wodę. Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu) 200 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżeczki(do smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną(...)biszkopt połóżcie na podstawce która dokładnie jest takiego samego rozmiaru jak biszkopt będzie stabilizowała piętro.Nasączcie i posmarujcie kremem z Horlicks. Przykryjcie kolejnym krążkiem biszkoptowym, nasączcie, posmarujcie kremem waniliowym i poukładajcie groszki czekoladowe. Przykryjcie kolejnym biszkoptem nasączcie i posmarujcie kremem z Horlicks. Przykryjcie biszkoptem delikatnie nasączcie i schłodźcie kilka godzin w lodówce. Schłodzone przełożone biszkopty posmarujcie jasno- zielonym kremem
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk