zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie smaku”, że ona również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę, że ten pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNigdy nie jadłam bakłażana i koniecznie chciałam spróbować, wyszedł PYCHA! :) Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Korzystałam z przepisu z bloga Kraina Miodem Płynąca. Polecam i życzę smacznego!:) Składniki: średniej wielkości bakłażan 2 jajka mąka bułka tarta (około 1,5 szklanki) 4-5 łyżek sezamu pieprz ziołowy, sól, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia 2 opakowania sera
Czerwona Porzeczkawieloma gatunkami herbat oraz kaw pochodzących z najlepszych plantacji całego świata. Rok później otworzyliśmy sklep stacjonarny przy ulicy Piłsudskiego 33 w Legionowie. Przekraczając próg naszego klimatycznego sklepu napotkają Państwo krainę bogactwa aromatu oraz fachową pomoc w doborze herbaty, kawy lub yerba mate. Służymy radą, jak prawidłowo parzyć i degustować herbatę. Znajdziecie u nas m.in. herbatę zieloną
kolorowotorcikowokażdy wie co z nimi zrobić, każdy chciałby świeże. Kiedyś robiłam podobne kotleciki z pieczarkami, a tym razem inspirowałam się przepisem na pieczone mini placuszki na blogu Ali z Krainy Czarów. Wyszły bardzo ładne, może trochę zbyt spieczone, ale mi smakowały. Podała je jako dodatek do pieczonej karkówki. Składniki: ziemniaki pozostałe z obiadu lub poprzedniego dnia cebula zioła prowansalskie, bazylia
Pasja SmakuBanjaluce znalazłam się przypadkiem, gdy późnym wieczorem spacerowałam wraz z moimi towarzyszami po warszawskich ulicach. Zwyczajnie zgłodnieliśmy, a w małej uliczce ukazały się schody, które zaprowadziły nas w krainę nowego smaku :)Sobota wieczór, ul. Szkolna 2/4, centrum miasta, a nam udaje się wejść nie robiąc wcześniej rezerwacji. Od progu wita nas bardzo miła obsługa, która zabiera okrycia wierzchnie i proponuje
Sajkofanka smakuwizyta kulinarna. Zaproponowana przez blog Ireny i Andrzeja zabawa "Z widelcem po Europie" dociera wlasnie dzis do Szkocji. Do tej pory nie zaglebialam sie w kuchnie tej krainy, jak dla mnie wszystko co o niej wiedzialam zamykalo sie w slowie "whisky", ktorej z reszta nie lubie. Szukajac jednak odpowiedniego przepisu odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych
Przysmaki Karolkifascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Jest z kiełbasą , a jest też zupełnie bez mięsa. To taki typowy pasterski kociołek do którego wrzuca się to co akurat jest do zdobycia. W moich
Buniabaje w kuchnisię niczymdzikuska w wielkim mieście...Wyszłam, ale długo nie mogłam się otrząsnąć. Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia całej kolekcji słodyczy, jakie widziałam. I które spotkacie,odwiedzając każdą z tych uroczych krain czekoladowej rozpusty i przyjemności.(zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony: http://www.chocolate.krakow.pl/ )PRALINKI: (spotkamy tu aż tyle różnych cukierków, wszystkie z pokazanych poniżej widziałam
W kuchni Karmel-itkitymże domku całym patronatem zajęła się firma Aquarell, rozdająca sok. A to już sam Grzegorz Łapanowski. Kiedy szłam pod scenę dorwała mnie… Kasia z bloga W KRAINIE SMAKU. Poznała mnie, podeszła i tak zaczęłyśmy naszą „realną” znajomość. Kasia, pogodna i pełna werwy dziewczyna. Pełna pozytywnej energii. Razem oglądałyśmy poczynania Grzegorza łapanowskiego, który robił na scenie niezłe show. Zadawał
W kuchni Karmel-itkiNiedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od Kasi ;] Cóż to takiego? Zamysł tej imprezy strasznie mi się spodobał, ale słaba reklama zupełnie nie sprzyjała wydarzeniu. Mało restauracji wzięło udział, jedynie trzy, m.in. PUGA Aleksandry Gerlach, czy też BLOW
W kuchni Karmel-itkitrud są przemiłe komentarze i m.in. takie urocze nagrody ;] Nominowani w kategorii.. Inspiracja i natchnienie. (kolejność przypadkowa zupełnie!) 1. Kromek z Masłem ,Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka. 4. Burczy mi w brzuchu.5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste
W kuchni Karmel-itkisezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym
W kuchni Karmel-itkiczasem nie zasługa tej przeklętej odżywki. Posiłek? Szybko i nieskomplikowanie. Dzisiejszy post właśnie zapowiada, jaką kuchnię będę najczęściej serwować. MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM (inspiracja: W Krainie Smaku.) makaron (u mnie spaghetti) mus jabłkowy cynamon Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, wg czas na opakowaniu. Porcję musu wrzuciłam na patelnie, podgrzałam z cynamonem. Podałam razem, oprószając dodatkowo cynamonem. DOMOWY
W kuchni Karmel-itki