Kochani! Jestem, żyję, choć można powiedzieć, że wróciłam z zaświatów. No, może nie dokładnie z krainy umarłych, choć niektórzy twierdzą, że jak cię nie ma na necie, to znaczy, że albo jeszcze nie istniejesz, albo już umarłaś. :D Po prostu czuję się gotowa wrócić DO świata. Postanowiłam umieścić tego
Kuchnia Prezydentowejpostrzegam Mazowsze zupełnie inaczej. Tu się urodziłam i wychowałam, tu założyłam rodzinę i zbudowałam własny dom. Kilka razy w tym czasie się przeprowadzałam, ale to ciągle była ta sama kraina. Inny jej obraz zachował się w mojej pamięci z dzieciństwa, a inny gdy dorastałam. Teraz widzę przez okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek
Wiem co jemtakiej ilości, ale kilka zapowiedzianych mamy :/ Pocieszam się jedynie tym, że następny tydzień jest moim ostatnim szkolnym w marcu, bo w następną sobotę wyjeżdżam na dziesięć dni do Krainy Muminków (ktoś zgadnie o co mi chodzi? :>), ale o tym więcej innym razem... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~250g tofu ~50g jogurtu - krowiego lub sojowego ~1/2 - 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
breakfast of dreamsWarńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się
Kuchenna KontrrewolucyaWitajcie. Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową. Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można
Garniec Magalieżyć", bo życie zaczyna się w podróży. Choć nie byłam jeszcze nigdy dłużej niż dwa tygodnie poza domem, nie zaznałam "tułaczki" z plecakiem i bliskiego obcowania z mieszkańcami egzotycznych krain, uwielbiam wszelakie wyjazdy, te bliższe i dalsze, te mniejsze i większe :). Każdego, bez względu na wiek i płeć zachęcam, do poznawania nowych miejsc, ludzi, kultur, zwyczajów, podziwiania piękna krajobrazów, przyrody
Taste Of My Daysamej Polsce uprawia się kilkanaście gatunków czosnku. Warto przytoczyć, że uznawany za najlepszy, włoski uchodzi właśnie czosnek biały polezyjski (Aglio Bianco Polesano). Uprawiany w zakątku Regionu Veneto, zwanego „Krainą wielkich rzek”. Ten długi na niecałe 100 km i szeroki na 18 km obszar jest wciśnięty między dwie wielkie rzeki – Adygę i Po i od wschodu Morze Adriatyckie. W konsekwencji takiego
Bon Ton ItaliaBoeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara
W SMAKzalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki
upichconaEdytki zobaczyć jak wyglądają ich wersje. Kasia ze względów technicznych opublikuje wpis w innym terminie. Dzięki dziewczyny za super przepis i miłe kuchenne spotkanie. Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca . Składniki: 250 g ziaren słonecznika + 3 - 4 łyżki do posypania 2 jajka 90 g cukru trzcinowego (dałam 70) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Sto kolorów kuchnibył choć raz i spróbował – ten sam wie. Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita. Semifreddo , czyli „ na wpół zmrożone” , to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy i kwaskową nutą świeżych owoców. ( przepis na dwie keksówki) 1l śmietany
Bon Ton ItaliaBazylikata, upchnięta na podbiciu włoskiego buta, część historycznego katepanatu Italii, wydaje się krainą obecnie niesłusznie zapomnianą. Ten jeden z najrzadziej zamieszkanych regionów, ma wszakże wiele do zaoferowania. Długa jest lista pięknych zakątków, ale wspaniałe są także lokalne produkty, szczególnie oliwa z Vulture, peperone z Senise i czerwone ziemniaki z Terranova del Pollino. Jakich miejsc nie można przegapić będąc w Bazylikacie
Bon Ton ItaliaNikt kto kiedykolwiek ujrzał tę krainę, nigdy już nie uwolni się od tęsknoty za nią .” D. H. Lawrence Przystań pocztówka, ok. 1930 r. Piazza Politeama pocztówka, ok. 1930 r. Monte Pellegrino pocztówka, ok. 1930 r. Katedra pocztówka
Bon Ton Italiasię na miejscu. Aby dzień zaczął się jeszcze milej zostaliśmy poczęstowani między innymi łakociami produkowanymi w Wedlu a do picia dostaliśmy czekoladę :) Następnie ubrani w ochronne ubranka wkroczyliśmy do krainy czekolady. Mogliśmy podejrzeć produkcje czekolady nadziewanej. Następnie wkroczyliśmy do królestwa ptasiego mleczka a tam powitała nas rzeka pełna ... ptasiego mleka... to pewnie ta rzeka śniła się kotkowi z wiersza
królestwo garówBędzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni 1,1 ha położona jest na wysokości 510 m n.p.m. Rosną tam 25 letnie krzewy. Niska wydajność 45 hl/ha. Wino dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych
królestwo garów