średniej wielkości , jędrne pomidory 1 słodka cebula (sałatkowa) kopiasta łyżka posiekanego koperku, rzeżuchą, szczypiorkiem lub inną ulubioną zieleniną garść kiełków np. fasoli mung (lub innych ulubionych) 1/2 kostki sera feta sałatkowego sos: szklanka śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól pieprz szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce. Krok(...)Krok 5. Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem, rzeżuchą lub inną świeżą zieleniną, dekorujemy plasterkami cytryny. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs np. do : KOTLETY Z CIELĘCINY KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM
Moja Książka KucharskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem
Marta Gotujebiałego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów, nie może włączyć wina do posiłków, dlatego można zastąpić go bulionem z kurczaka albo warzywnym. Kurczak z brokułami. Delikatne kotlety z kurczaka gotowane w kremowym sosie śmietanowym z brokułami, to łatwy i pyszny przepis na szybki obiad, kolację albo lunch do pracy. Ten kurczak to danie niezwykle(...)śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki musztardy Dijon około 4 łyżki tartego parmezanu Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym: Krok 1. Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Powstałe kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć. Na dużej patelni, na średnim ogniu usmażyć filety z kurczaka na rumiano, aż kotleciki będą chrupiące z zewnątrz, następnie przełożyć
Moja Książka KucharskaStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna alterntywa dla zwykłych kotletów mielonych. Kotlety podaję same jako przekąskę albo z zimniakami jako dodatek do obiadu.Nie jadłeś kotletów z płatkami owsianymi? To zapraszam na przetestowanie przepisu. Smacznego :)) SKŁADNIKI: 350 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka 1 marchewka natka pietruszki szczypiorek 1 cebula 1 ząbek czosnku suszona kolendra pieprz sól czosnek i chilli suszony(...)rumiano. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję płatki owsiane oraz przestygnięta marchew z ziołami i cebulą. Wszystko mieszam. Następnie dodaję ketchup i ostrą musztardę. Kolejno dodaję ser żółty oraz jajka i przyprawy w tym chilli oraz suszony czosnek. Wszystko mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie foruję kulki z mięsa które lekko spłaszczam i obtaczam w grubo mielonej bułce tartej
Gotowanie Patkismaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony(...)najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw
Moja smaczna kuchniaDoskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy(...)powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała mi się w szafce kuchennej, także z powodzeniem możecie je zapanierować w czym macie ochotę
MamaOskarkaformach to czysta poezja! Mielone mięso, jeśli źle je potraktujemy i za długo poddamy działaniu wysokiej temperatury, bardzo często robi się za suche, wiórowate i po prostu niesmaczne. Kotlety mielone często zdarza nam się przesmażyć – wtedy ratuje nas podanie ich z sosem. A pieczenie mielonego mięsa w formie klopsa jest i szybkie, i efektywne – mięso zyskuje podpieczoną skórkę która zamyka(...)zmięknie – 5-6 minut na średnim ogniu. Studzimy. Zmielone mięso doprowadzamy do temperatury otoczenia, przekładamy oba jego rodzaje do miski. Dodajemy do mięsa starty na drobnych oczkach tarki ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną podsmażoną paprykę, posiekaną na mgiełkę natkę pietruszki , płatki chili i sól. Na suchej patelni prażymy koper włoski – powinien lekko zbrązowieć i a nasionka zaczną
Karo in the Kitchenkopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie pod ciepłą bieżącą wodą do czasu, aż przestanie się pienić. Następnie parzymy(...)kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną (jeśli nie macie skrobi ryżowej, sama ziemniaczana wystarczy). Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza jaglana sama w sobie jest już spoista
Karo in the Kitchentylko drobno kroje pierś, dodaję resztę składników i mam gotowy obiad. Czasami nie dodaje sera, jeśli go na przykład nie mam w lodówce. Składniki: Z podanych składników usmażysz około 10 – 12 kotlecików. 500 g piersi kurczaka (filet) lub indyka 2 jajka małe 100 g sera tarkowanego 3 łyżki mąki 2 łyżki majonezu pół łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu tłuszcz(...)lekko przyprawiam. Dodaję pół łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu. Trzeba jednak pamiętać, żeby uważać z ilością soli, ponieważ zarówno majonez jak i ser żółty są dość słone. Do osobnej miski wbijam jajka, dodaje mąkę, ser żółty starty na grubych oczkach oraz majonez. Całość mieszam, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodaję mięso pokrojone w kostkę i całość mieszam za pomocą
Ania gotujeewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej(...)bułek hamburgerowych 2 średnie pomidory pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w krążki 2 duże ogórki koszone lub 1 świeży pokrojony w plasterki 2 garści sałaty 12 plasterków sera żółtego 1 łyżka majonezu na jednego burgera 1 łyżka ketchupu na jednego burgera 1 łyżeczka musztardy na jednego burgera Instructions Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić Na patelni rozgrzać olej dodać
SprawdzonaKuchnia.plDomowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna
Moja DelicjaŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie, a dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłusty. Danie jest niezwykle proste oraz dość szybkie w przygotowaniu i już nie raz gościło na moim stole. Świetnie smakuje podane(...)Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół - w ten sposób otrzymujemy
Kuchnia MagdaLenyŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie, a dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłusty. Danie jest niezwykle proste oraz dość szybkie w przygotowaniu i już nie raz gościło na moim stole. Świetnie smakuje podane(...)Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół - w ten sposób otrzymujemy
Kuchnia MagdaLeny