Zaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie
Wanilia i Kardamonwodą. Starszy bób będzie potrzebował nieco więcej czasu – 10-12 minut. Pysznych sposobów na wykorzystanie bobu jest wiele. Można przygotować z niego soczyście zielony hummus, przerobić na wegetariańskie kotlety. Albo najprościej zjeść od razu po ugotowaniu, bo sam w sobie jest przepyszny! Można też połączyć go z innymi letnimi warzywami i przygotować prostą, szybką potrawkę z orzeźwiającą nutką limonki(...)u017c","Przepisy","Str\u0105czkowe","Warzywne","Wegetaria\u0144skie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["Kasza bulgur","120 - 150 g bobu","P\u00f3\u0142 ma\u0142ej cukinii","40 -50 g sera feta","2 z\u0105bki czosnku","Oregano, pieprz","Sk\u00f3rka z po\u0142owy limonki oraz odrobina soku z limonki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Kasz\u0119 ugotowa\u0107","text":"Kasz\u0119 ugotowa\u0107
Healthycreations.plktóry kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich(...)Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm, gdyż większość z nas w ten wyjątkowy czas Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie na chwilkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry
Radość kipiąca uśmiechem.Sałatki w różnych wariantach mogą i powinny być stałym elementem jadłospisu – i nie mamy na myśli codziennej mizerii do kotleta, ale bogate, sycące i pyszne dania, które przy okazji są bardzo zdrowe. Poznaj pięć powodów, aby docenić sałatkę! Warzywa są dobre dla organizmu Banał? Być może, ale faktem jest, że Polacy jedzą o wiele za mało warzyw. Według piramidy żywieniowej(...)sałatkach krzywisz się z niechęcią, pomyśl o tym, jakie warzywa i inne składniki lubisz – i po prostu zrób sałatkę tylko z tego, co ci smakuje. Sałata lodowa, gruszka i ser pleśniowy? Posyp pestkami dyni, dodaj trochę cebuli, papryki i masz gotowy posiłek. Każdy składnik można zastąpić innym, który bardziej lubisz. Podstawą zwykle jest sałata, ale obecnie jest jej na rynku
Słodkie okruszkitabouleh, czyli sałatkę libańską. To kolejna z kasz, która świetnie komponuje się z treściwymi sałatkami. Ze smakiem zjesz ją także z mięsem i warzywami. Pasują do niej różne wyraziste sery. Pęczak Pęczak to gruboziarnista kasza, która znakomicie pasuje do kaszotto (np. z grzybami), sałatek i gulaszu, a także szybkich dań na bazie kaszy, warzyw i mięsa. Ogranicza Cię tutaj tylko(...)suche. Kasze doskonale komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam cieciorkę i soczewicę). Kasza i ryż może być doskonałą bazą do faszerowania warzyw lub przygotowania kotletów w wersji wege. Szczególnie uwielbiam papryki faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą oraz kotlety z ryżu i czerwonej fasoli. Po więcej pomysłów i konkretne przepisy odsyłam Cię do zakładki na dania
Fabryka pomysłówsię, żeby nie przytyć . Również mi udało się w końcu w poniedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne(...)sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć słodka papryka kurkuma tabasko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć
kuchniabellissima.wordpress.comNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basipowiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec. Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 120 ml oliwy z oliwek 3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej ok. 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut różyczki brokuła i kalafiora. Powinny pozostać lekko twarde i sprężyste. Po ugotowaniu odsączamy z wody. W misce
bistro mamaCześć :D Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego. Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku
Pieprzyć z FantazjąPyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości
Rozpustne gotowaniesoczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów(...)kształt. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu sól, pieprz 1 łyżeczka
Słodki Kompromis