Pieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska U nas chrupiące pieczarki, to hit każdego spotkania czy imprezy. Moi przyjaciele i rodzina po prostu uwielbiają tą przekąskę. Jest pyszna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Dlatego warto urozmaicać i zmieniać jej smak. Dziś moje chrupiące pieczarki przygotowałam w dwóch odsłonach. Pierwsza wersja wzbogacona jest ketchupem i pikantną nutką ostrej papryki. Do drugiej dodałam(...)dwóch większych talerzy został jedynie jeden, który widzicie na zdjęciu Choć i zawartość tego talerza za chwilę znikła Polecam i Wam takie chrupiące pieczarki. Te popularne grzyby doskonale nadają się na przekąskę. Spróbujcie. Składniki: 16 sztuk pieczarek 12 łyżek mąki pszennej 12 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka klasy A 1 łyżka łagodnego ketchupu – u mnie Tarsmak pół łyżeczki
Słodkie okruszkiwcześniejszym poście, sery pleśniowe na imprezie sylwestrowej nie miały zbyt wielu fanów. Postanowiłam więc powpychać je w przepisy, które już dawno miałam zapisane, ale jakoś ciągle się nie składało. Pieczarki z lazurem czekały na swoją kolej już bardzo długo. Dziś w końcu się doczekały. Jeżeli chodzi o rodzaj sera pleśniowego, nie musi to być ten konkretny lazur, którego użyłam. Mogą(...)inne sery pleśniowe, np. gorgonzola. Sos pieczarkowy z serem pleśniowym zrobiłam tak naprawdę z myślą o makaronie, ale możecie go użyć do czego Wam tylko będzie pasowało. Może do kotletów? Niekoniecznie mięsnych. Soczewica? Ziemniaki? No dobra, mielona łopatka wieprzowa? Pomyślałam o plackach ziemniaczanych, ale jak dla mnie to już by było za dużo. I to nawet nie chodzi o kalorie
KardamonovyNowy pomysł na tradycyjnego polskiego kotleta. Z szpinakowo grzybową wkładką smakują wyśmienicie! Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po podaniu! 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 6 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 7 pieczarek 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Czosnek granulowany W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy kulki
VioletoweKucharzeniemięsa na cienki kotlet. Kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Usmażone kotlety odstawiłam. Cebulę obrałam(...)papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem posypałam kotlety i na wierzchu polałam je ketchupem. Blachę z kotletami wstawiłam do piekarnika i zapiekałam kotlety ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Kotlety podałam na gorąco. Najlepiej według mnie
Waniliowe ImprowizacjeJako podkład do pizzy zawsze dajemy ketchup, na to ulubione składniki: papryka, pieczarki, kiełbasa, kukurydza (wszystko w zależności od tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec około 15 minut. Zajrzyj również: 1. Piersi z kurczaka inaczej - czyli siekane kotlety 2. Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią 3. Makaron, piersi
My World by Dagmara Rekplastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy
Moje Kuchenne Rewelacjedanie to urozmaicona wersja kotleta z kurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu. Składniki: 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer) 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 1 duża kulka mozarelli kilka kolorowych pomidorków koktailowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości. Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta. 2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną
Kuchnia w czekoladzieBardzo apetyczne kotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1
Tradycyjna Kuchniasamego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy
Symfonia smakowaNiektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno(...)ugotowany do miękkości cebula duży ząbek czosnku 50 ml oleju + 2 łyżki łyżeczka cząbru pół łyżeczki mielonej kozieradki szczypta gałki muszkatołowej jajko 4 łyżki mąki owsianej sól pieprz duża pieczarka Soczewicę opłukać i gotować w 700 ml wody do miękkości. Po ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. Potem zdjąć pokrywkę i odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na kotlety ryżowe: 20 dag ryżu białego od KUPIEC sól do smaku 2 jajka pieprz czarny mielony do smaku 1 większa marchewka 2 łyżki bułki tartej koperek suszony według uznania Na sos pieczarkowy: 50 dag pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól
Izabelawkuchnidanie - Użyć jako farszu na domowe pierogi - Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. Jadacie rydze
AniaGotuje.plkostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki: 250 gr pieczarek mała cebulka ząbek czosnku świeża lub suszona zielona pietruszka sól, pieprz, maggi
Mama z miastaJeśli szukacie nowych pomysłów na zastąpienie nudnego i oklepanego kotleta, to polecam poniższy przepis. Placuszki są szybkie w wykonaniu i naprawdę przepyszne. Możecie z nimi eksperymentować do woli i wykorzystywać różne dodatki. Placuszki z piersi kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 4-5 pomidorów suszonych ½ zielonej części cebulki dymki 2 łyżki mąki
Mania Gotowania