Nadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i
potrawyregionalneMożna planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy
Buniabaje w kuchnibyło to mięso mielone, cebula, pieczarki i kasza owsiana. Kotleciki po upieczeiu wyszły chrupiące, co pewnie było zasługą kaszy owsianej, która jest dość twardawa. Początkowo wydawało mi się, że kotlety po upieczenieu się rozpadną, ponieważ przez to że kasza ta jest sypka i mało "kleista", źle się je formowało i trzeba było je bardzo mocno docisnąć, żeby sie trzymały. Pewnie(...)pudełeczka i zjeść np. w pracy. Do tego szybka sałatka lub surówka i obiad albo kolacja gotowe. Ja podałam kotleciki z pyszną i chrupiącą surówką zrobioną ze świeżej cukinii, marchewki i szyczpiorku. Składniki (ok. 8 kotlecików): ok. 350 g mielonego mięsa z indyka woreczek kaszy owsianej lub ryżu kilka sztuk pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki
Healthy food explorerBardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)koniec dodać drobno posiekany czosnek. Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok. Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów. Całość polać delikatnie kremem balsamicznym. kurczak pod pomidorową pierzynką
O kuchni z uczuciemNóżki w galarecie , zimne nóżki albo galaretka wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.
potrawyregionalnesurówkę z białej kapusty . Surówka z białej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kapusty ze śmietaną do obiadu: 1 mała główka białej kapusty 1 mała marchewka 1 jabłko 1 mała cebulka 1 szklanka gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny cukier, pieprz i sól do smaku Przepis na surówkę z białej kapusty - przygotowanie(...)wymieszać kapustę, marchew, jabłka i cebulę. Przed podaniem polać surówkę z białej kapusty sosem śmietanowym, starannie wymieszać i posypać posiekaną zieleniną. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do kotletów mielonych z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem albo kotletami schabowymi . Smacznego :) Surówka z białej kapusty ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskazakłopotanie, czy oby moje wyrazy uznania, zarówno te werbalne jak i niewerbalne, będą w stanie oddać mój zachwyt nad nowym daniem." Mariusz Wojda P.S. Dodatkowo oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana na parze . Składniki: 80 dkg dyni (już obranej) 60 dkg kaszy jaglanej ugotowanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki żytniej lub innej 1 łyżka natki(...)dyni. Wszystko dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieczęść wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka(...)psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku 2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek
Dzieje kuchennej Wiewiórysię nie psuły, czy też gdzie oddać żywność, której nie jesteśmy w stanie zużyć (a która nadaje się jeszcze do spożycia). Czego tu nie znajdziecie? Pesto z natki marchewki, chipsów z obierek ziemniaka i innych nowości kulinarnych, których większość z nas uznaje za niejadalne. I nie mówię, że tego typu dania są złe. Fajnie, że pokazuje się jak kreatywnie wykorzystywać(...)odgrzewać tysiąc razy i jeść do środy. Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne życie Nie marnuję – ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz na Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki
365 dni dookoła kuchniBez mąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda
KucharzycaDawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy zajadać boczniaki w formie kotletów czy w jajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego - wybór padł na zupę. Boczniaki to bardzo(...)prawda jest taka, że flaczki z boczniaków to także bardzo interesująca propozycja :) Składniki na garnek 5l: 2,5 l wody 1,2 kg boczniaków 5-6 średniej wielkości marchewek 3 korzenie pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według
Poezja Smaków - blog kulinarnymiałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej(...)innej substancji słodzącej * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje. Następnie pokrój drobno pieczarki i dodaj
wegujemyburgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel 1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel 1 limonka 2 cm korzenia imbiru(...)skórkę z limonki, kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Podać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem
SzczyptaSmaQPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia.składniki:2 duże selery2 jajkamąka do panierowaniamajeraneksól, pieprzbułka tarta i siemie do panierowaniaolej do smażeniaSelery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry(...)końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mnie najlepiej smakuja podane z marchewką
Monia miesza i gotujepanierowane filety z kurczaka :) Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i mizerią. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :) Składniki (na 2 kotlety): 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła klarowanego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego
My Culinary Art