Lekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:) Polecam. Zapraszam do polubienia mojej
Gotowanie Patkisię, żeby nie przytyć . Również mi udało się w końcu w poniedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie nie sprawdzają się żadne(...)Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ta oto zupa. SKŁADNIKI : bataty – 4 sztuki cukinia – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć
kuchniabellissima.wordpress.comPomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i
UgotowaćNajlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty lub marchewką i groszkiem. Ze względu na to, że do mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo(...)lekko zmięknąć; w misce mieszam mięso, jajka, drobno posiekaną kapustę, dodaję cebulę wraz z pieczarkami wraz z olejem i powstałym sosem, przyprawiam; obtaczam w mące kukurydzianej, smażę do miękkości; kotlety są miękkie i soczyste w środku, zaś z zewnątrz chrupiące. smacznego
Zasmakuj KuchniDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście pierś z kurczaka-2 jajka-płatki kukurydziane-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą(...)obracając, aż uzyskają złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz.Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka.To jest pyszne!Smacznego
Maminek kulinarnyczasie smażenia pokrój marchewkę w półplasterki, pora umyj, pozbaw zielonej części i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw(...)temperaturę do 180 st C i piecz jeszcze 30 minut. Tak przygotowany gulasz podawaj z puree ziemniaczanym, pieczywem i sałatką. SMACZNEGO Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami Artykuł Boeuf bourguignon pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plOdstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy i kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej(...)odstawić do wystygnięcia, a potem do lodówki na całą noc. Następnego dnia zapewne będzie mocno zbita. Wtedy kroimy ją w grube plastry, panierujemy w klasycznej panierce i smażymy jak kotlety. Nie próbowaliśmy tego, bo babka zniknęła zanim pomyśleliśmy o tym, ale możecie wykorzystać taką naszą sugestię. Życzymy smacznego
vegetaniełagodzi ostrość grillowych potraw, podkręca, podkreśla ich smak. Na blogu jest jedna z wariacji na sos tzatziki z dodatkiem rzodkiewki, miąższu pomidorów i szczypiorku, który został podany do kotletów jagnięcych. Klasyczny Sos Tzatziki można podać do naszych grillowych potraw , które zostały zebrane w specjalnym wpisie. Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2-3 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży(...)przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką. Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego! The post Klasyczny Sos Tzatziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy albo wkładam coś do środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu. składniki: 600 g mielonej łopatki 120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg) 1 jajko sól,pieprz 1 mała sucha bułka bułka do panierowania(...)wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i marchewka z groszkiem
Monia miesza i gotujeinnych "parszywych mięs i wędlin", który przez cały miesiąc wytrzymał na ścisłej wegańskiej diecie. Ten czas był dla nas także okazją na poznanie nowych produktów, z których niektóre, np. kotlety sojowe, weszły do naszego menu na stałe. Opakowanie chorizo, które kupiliśmy jeszcze w starym roku, grzecznie przeczekało nieruszone nas styczniowy eksperyment. Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne(...)bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie krótko zblanszowałam. Tak oto powstały aromatyczne
Chilli Czosnek i Oliwasałatą czy ugotowaną marchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę(...)oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie
Szczęśliwa kuchniasałatą czy ugotowaną marchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę(...)oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Warzywa i owoce Często można usłyszeć żartobliwe stwierdzenie: "Z surówek najbardziej lubię kotlety, a z sałatek kiełbasę". I to jest problem większości naszego społeczeństwa. Skąd wiem? Widzę i wiem jak sam kiedyś podchodziłem! Dziś ulubionym elementem posiłku to warzywa... Podreperowany organizm sam wie czego potrzebuje. Organizm chory lub nie świadomy często odrzuca to co dobre i woła(...)najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie postępujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieemocjonalnym i fizycznym. Tym razem było wyjątkowo także dlatego, że chodziły z nami nasze własne ukochane dzieci. Czasami same z siebie gnały do przodu innym razem musiała nęcić je "marchewka"... Bieszczady zimową porą a te latem to zupełnie inna bajka, inne ale nadal magiczne i niezwykłe. Jechałam pełna obaw, nie wiedziałam jak pogodzę chęci do chodzenia moje, Małżona i dzieci(...)Żywiliśmy się głównie w Zajeździe Niedźwiadek w Smereku choć i dwa razy udało nam się skosztować smakołyków z Chaty Wędrowca w Wetlinie. W Niedźwiadku królowały pierogi, placki ziemniaczane, kotlety schabowe i zupy typu żurek i kapuśniak. W Chacie pożeraliśmy naleśniki giganty, zupę z soczewicy i baraninówkę, pół porcji nam całkowicie wystarczyło by się najeść! niesamowity dach w skansenie piękne
Dzieje kuchennej Wiewióry