kotlety wieprzowe - 862 przepisów (strona:25/58)

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 498

Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy

Ola la LCHF
Kotlety mielone według przepisu mojej Mamy 145

dobrze doprawione, miękkie w środku, po prostu wszyst ko co Mamine jest pyszne :)   Składniki: 90 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 jajko 2 duże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich  łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli  szczypta weget(...)pieprzu  3 łyżki wod y   bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać, zwilżyć ręce i formować kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano. Smacznego

Gotuj z Agnes
Domowe kotlety mielone 126

Tradycyjny polski kotlet mielony jest znany wszystkim. Niestety pochodzenie, powstanie tej potrawy nie jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie(...)bułki, żółtka i cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić.  Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej  i smażyć na wolnym ogniu z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Kiełbasiane kotlety 163

mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki  200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy  2 jajka  2 cebule średnie  1 ząbek czosnku(...)składniki to mieszamy całą masę ręką aż dobrze nam się wszytko połączy . Jak mięso mamy już przygotowane , na talerz wysypujemy bułkę tartą , dłonie zwilżamy olejem i zaczynamy formować nasze kotlety średniej wielkości , i kładziemy na rozgrzaną patelnie z olejem , smażymy po obu stornach, na małym ogniu  na złoty kolor, i tak postępujemy do wykorzystania całej masy mięsnej .   Kiedy

Mój Smak
Kotlety schabowe 153

musztardą ..chyba smaczne były, bo wszystkie zjedzone.Ilość składników wg własnego gustu .. polędwiczka wieprzowa sól, pieprz, wegeta musztarda chrzan jajka bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Musztardę wymieszać z chrzanem, jajka wymieszać z przyprawami, bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą z chrzanem ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 110

Duet idealny czyli miękkie i kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt

To co kocham
Schab parzony - łatwy przepis na aromatyczną domową wędlinę. 741

mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach

Poezja Smaków - blog kulinarny
Hamburgery wieprzowe 200

burgery można zrobić z mięsa wołowego , wieprzowego lub mieszanego..u mnie tylko z mięsa wieprzowego.. 50 dkg mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością zbliżone do wielkości bułeczek .Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie

Moje domowe kucharzenie
BITKI WIEPRZOWE 173

Dziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.Składniki:steki wieprzowe2 cebulesól, pieprzodrobina słodkiej paprykiząbek czosnkuziele angielskieliść laurowyolej do smażeniaWykonanie:Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni. Podsmażone mięsko wraz

Walijskie Pichcenie
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 166

Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert(...)smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką

Zasmakuj Kuchni
Bitki wieprzowe z karkówki 147

dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Karkówkę opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso na kotlety o grubości około 1,5 cm i każdy kotlet rozbić delikatnie nie zbyt cienko. Oprószyć je solą i pieprzem(...)przykryciem na wolnym ogniu  około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Sos można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. bitki wieprzowe z karkówki

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym 176

jutro, a dzisiaj nieco mniej zdrowa wersja kotletów. Nasze tradycyjne Polskie mielone wzbogacone wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym. Moja połówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może i Wam posmakuje  😊 Po wypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉  Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, boczek wędzony 250 g, cebula(...)bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, natka pietruszki posiekana 4 łyżki, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ogórki kiszone 5 szt, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty

kulinarne odsłony pati
Gołąbki inaczej 235

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem

Salonik smaków
Kotlety mielone z pokrzywami 147

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kotlety mielone z dodatkiem pokrzywy. Pokrzywa to roślina mająca szerokie właściwości lecznicze i odżywcze. W kuchni można ją wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Warto sięgnąć po tę roślinę.  SKŁADNIKI: 500g karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana(...)drobno siekam nożem.  2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju.  4. Kotlety podaję z ziemniakami i zasmażaną kapustą .  Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą , którą otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety mielone na ostro 158

Przepis pochodzi z gazetki Mielone na naszym stole z Biblioteczki Poradnika Domowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz(...)bułkę. Całość dokładnie wymieszać.3. Cebulki szalotki obrać, pokroić w plasterki, zalać octem winnym i wstawić do lodówki na 20-30 minut.4. Z masy mięsnej uformować parzystą liczbę cienkich kotletów. Połowę cienko posmarować musztardą, posypać żółtym serem i nałożyć krążek marynowanej cebuli. Kotlety przykryć kotletem bez dodatków, zlepić brzegi, tak, aby uformować 1 kotlet.5. Rozgrzać olej, usmażyć kotlety z każdej

Kuchnia domowa Ani