sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie
Kuchnia od dwojgainne mięso np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 2-3 jajka 2 marchewki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem(...)powstałej masy lepimy kotleciki, obtaczamy w mące sojowej lub i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego :) P.S. Kotlety na zdjęciu nie był panierowane, nie były obtaczane mąką. Taka wersje jest najbardziej pasująca do diety rozdzielnej i taką metodę osobiście praktykujemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJakiś czas temu podawałam przepis na mleko sojowe i pisałam, że pozostałą pulpę sojową można wykorzystać do zrobienia kotletów. Dziś podaję przykładowy przepis na kotlety z soi :) Składniki: 200 g pulpy z soi 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szczypior z jednej cebulki pół niedużej cebuli sól pieprz 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki wody (lub mniej jeśli mleko
chwile dla mnieprzejściu na weganizm robię mleko sojowe regularnie. Zrobienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste. Dodatkowo okarę, czyli pozostałe zmiksowane ziarna soi można wykorzystać do kotletów, pasztetu lub ciast. Mleko sojowe jest świetną bazą do produkcji innych wyrobów sojowych t.j tofu, majonezu czy jogurtu. Robiąc samodzielnie mleko można kontrolować wszystkie składniki, smak, gęstość oraz pożywność. Mleko sojowe Składniki
wegujemydrobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min. 5. Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrozgniatamy widelcem. 5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachobrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso naciąć na brzegach (aby się nie skręcało podczas smażenia) posypać pieprzem(...)minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety
Tradycyjna Kuchnianiecodziennie. Efekt mnie zaskoczył i myślę, że Wam też się spodoba. Co lubię w tej panierce (bo cały sekret tkwi właśnie w niej): pasuje do każdego rodzaju kotleta: schabowego, z piersi kurczaka, sojowego, mielonego, z boczniaków, z jajek, ziemniaków lub innych warzyw... Składniki : Mięso schabowe (to jedna z wielu propozycji, ale pamiętaj, że może to być każdy rodzaj kotleta) Ulubione
Ale Prostegrubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy musztardą francuską. Posypujemy z wierzchu płatkami chili. Należy z nimi uważać - są bardzo intensywne. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce
Kuchnia po mojemuilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone : 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić(...)solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy
Mania Gotowaniafarszem wyglądają jak pierożki, stąd moja nazwa tych kotletów. SCHABOWE PIEROŻKI Z MUN Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 2 ząbki czosnku bułka tarta jajko smalec do smażenia farsz: 200 g mięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem(...)cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju. Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy z obsmażonymi grzybami oraz porem, przyprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Na środku kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki. Schabowe sakiewki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce
Bon appetit mon amiemarchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo
Bananowe Polełyżki, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 1 łyżka, chili do smaku, papryka słodka mielona pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy prze 15 minut. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ w tedy nasze kotlety się nie połączą. Suszone pomidory(...)pół i dodajemy do kaszy. Do kotletów użyłam oliwek kalamata, ale możecie użyć dowolnego rodzaju. Do kaszy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, sos sojowy i przyprawiamy do smaku. Następnie formujemy dowolnej wielkości kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podajemy
kulinarne odsłony patipieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda(...)odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczkę. Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Następnie dodajemy szpinak
Mania Gotowaniatroszkę, poskrobałam się w głowę i zaczęłam stekować kotlety ..... * 4 porcje schabu * cebula * odrobina oleju * sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek * 1-2 łyżki sosu sojowego * śmietana 18 % * łyżka mąki * woda Porcje na kotlety zestekowałam. Oprószyłam solą i pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki...dlaczego? Dlatego, że zawsze kotlety przygotowuję z rana, żeby potem mieć mniej roboty :D Fakt(...)patelni i obsmażyłam kotlety z każdej strony. Podlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam na mniejszym ogniu pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodałam pokrojoną w pół talarki cebulę. Na koniec zagęściłam 1 łyżką mąki roztrzepanej w 1/3 szklanki wody. Śmietanę zahartowałam i dodałam do mięsa. Przyprawiałam, jak już gasiłam ogień pod patelnią, sosem sojowym - dodał głębi potrawie i tymiankiem
Pieprzyć z Fantazją